Slovenija do polnopravnega članstva v Cernu predvidoma v drugi polovici 2025

Slovenija 04. Okt 202421:23 0 komentarjev
cern
Foto: PROFIMEDIA

Slovenska zastava bo v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (Cern) zaplapolala predvidoma v drugi polovici leta 2025. Svet Cerna je namreč nedavno pozitivno ocenil pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo v tej organizaciji, med drugim zaradi dobro razvite skupnosti na področju eksperimentalne fizike osnovnih delcev.

Svet Cerna je pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo v organizaciji pozitivno ocenil na podlagi poročila strokovne skupine, ki je v začetku letošnjega leta obiskala Slovenijo.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Lubljani dejal državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Jure Gašparič, je skupina ugotovila, da je v Sloveniji dobro razvita skupnost na področju eksperimentalne fizike osnovnih delcev.

Prav tako so ugotovili, da je država dolgoročno zavezana temeljnim raziskavam, pri čemer je Gašparič izpostavil zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki določa višanje sredstev za raziskave in razvoj. Strokovna skupina je obenem ocenila, da je Slovenija dolgoročno zavezana tudi eksperimentalni fiziki osnovnih delcev, da obstaja obojestranska korist sodelovanja med Cernom in Slovenijo ter da ima tudi slovensko gospodarstvo potencial za sodelovanje s Cernom.

S tem ko je svet Cerna izdal pozitivno oceno pripravljenosti Slovenije, je direktorica Cerna Fabiolla Gianotti dobila mandat za dogovor s Slovenijo o nadaljnjih korakih. Ko bo ta dogovor sklenjen, ga bo eden od naslednjih dveh svetov Cerna potrdil, kar bi se najpozneje lahko zgodilo marca prihodnje leto.

Po tem bodo lahko v Sloveniji stekli nacionalni postopki. Vstop v Cern bo potrebno z zakonom ratificirati v DZ, po ratifikaciji pa se bo listino deponiralo pri Unescu. 30 dni kasneje bo Slovenija avtomatsko postala polnopravna članica Cerna.

Na slovesnost ob vstopu v Cern in dvig zastave po besedah Gašpariča računajo v drugi polovici prihodnjega leta.

Slovenija bo za članstvo v Cernu letno odštela 3,5 milijona švicarskih frankov (3,7 milijona evrov). Ob vstopu v članstvo bo treba plačati tudi enkratni prispevek za solastništvo tamkajšnje infrastrukture v višini 4,4 milijona švicarskih frankov (4,7 milijona evrov).

Slovenija je do zdaj kot pridružena članica v Cernu plačevala 70 odstotkov polnopravne članarine, tako da bo Gašparičevih besedah s finančnega vidika ne bo velike razlike za državo.

Slovenija s Cernom sodeluje že 50 let, trenutno je več kot 40 slovenskih raziskovalcev aktivno vključenih v sodelovanje s to organizacijo, dva pa sta tam tudi redno zaposlena. S Cernom prav tako že sodeluje 20 slovenskih podjetij.

S polnopravnim članstvom pa se odpira še več priložnosti za sodelovanje.

“To pomeni, da bomo ena izmed 25 držav in da bo to naš laboratorij, da bo to naša infrastruktura, da bomo polnopravno sodelovali v vseh telesih, da bomo mi odločali o tem, kakšen bo prihodnji razvoj,” je poudaril državni sekretar.

Cern je začel delovati leta 1954, trenutno združuje 17.000 raziskovalcev iz več kot 100 držav.

Slovenija je leta 2016 podpisala sporazum o pridruženem članstvu v Cernu. Vstop v polnopravno članstvo je bil načrtovan že za letošnji julij, a se je zamaknil v leto 2025, med drugim tudi zaradi notranjih postopkov Cerna.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!