Slovenija dodatno izdaja 30-letno obveznico

Banka Slovenije
PROFIMEDIA

Bankam Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank in Erste Group je Slovenija podelila mandat za organizacijo dodatne izdaje 30-letne evrske obveznice, so sporočili z ministrstva za finance. Država bo dodatno izdajo izvedla skupaj z odkupom dveh državnih obveznic, ki zapadeta konec marca letos oz. 9. septembra 2024. Skupno bo odkupila za 85,6 milijona evrov teh dolžniških vrednostnih papirjev.

Slovenija je bankam Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank in Erste Group danes dopoldne podelila mandat za organizacijo dodatne izdaje 30-letne evrske obveznice, ki je bila prvič izdana oktobra 2020, so sporočili z ministrstva za finance. Dodatna izdaja bo izpeljana skupaj s predčasnim odkupom dveh obveznic, ki zapadeta letos in prihodnje leto.

Slovenija je 30-letno obveznico RS85 prvič izdala sredi oktobra 2020, izdaja je takrat dosegla milijardo evrov. Vmes jo je večkrat povečala, tako da je nominalna vrednost obveznice s kuponsko obrestno mero 0,4875 odstotka trenutno pri 1,65 milijarde evrov.

Slovenija bo dodatno izdajo danes izvedla skupaj z odkupom državnih obveznic RS83 in RS66, ki zapadeta konec marca letos oz. 9. septembra 2024. Obvestilo o zbiranju ponudb upravičenih vlagateljev je državno zakladništvo objavilo pred tednom dni, danes pa je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavilo okvirni znesek odkupa. Država namerava tako skupno odkupiti za 85,6 milijona evrov teh dolžniških vrednostnih papirjev.

V primeru uspešno izvedene izdaje dodatne 30-letne obveznice bo tako odkupila za 17,8 milijona evrov obveznic RS83 v nominalni vrednosti 2,23 milijarde evrov z obrestno mero 0,200 odstotka, od katerih je trenutno neodplačanih 1,063 milijarde evrov. Kupnina za odkupljene obveznice bo pri 100,017 odstotka nominalne vrednosti, Slovenija pa bo vlagateljem plačala še obresti v višini 0,183 odstotka nominalne vrednosti.

Istočasno bo odkupila za 67,8 milijona evrov obveznice RS66 v nominalni vrednosti 1,5 milijarde evrov z obrestno mero 4,625 odstotka, od katerih je trenutno neodplačanih 1,475 milijarde evrov. Kupnina za odkupljene obveznice bo pri 103,631 odstotka nominalne vrednosti, Slovenija pa bo vlagateljem plačala še obresti v višini 2,179 odstotka nominalne vrednosti.

Predčasni odkup dela izdanih obveznic v spremljavi izdaje novih je standardna operacija, ki jo državno zakladništvo izvaja za ugodnejšo ročnost in strukturo javnega dolga. Je pa zaradi splošne rasti obrestnih mer zadolževanje za Slovenijo in druge članice evrskega območja trenutno bistveno dražje kot v času rekordno nizkih obrestnih mer, ko so bile vse omenjene obveznice prvič izdane.

Današnja nova zadolžitev bo sicer drugi nastop države na trgu letos. Na začetku januarja je Slovenija izdala za 1,25 milijarde evrov novih 10-letnih trajnostnih obveznic in za 250 milijonov evrov dodatnih obveznic izdaje RS76, ki zapadejo 7. avgusta 2045.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.