Slovenija in Andora potrdili akcijski načrt za sodelovanje

Slovenija 09. Sep 202417:31 0 komentarjev
Obisk predsednika vlade Andore
Rokovanje predsednika vlade Andore in Slovenije (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Slovenija in Andora sta danes potrdili akcijski načrt za sodelovanje, je ob obisku predsednika vlade Andore Xavierja Espota Zamore v Ljubljani povedal premier Robert Golob. Predsednika obeh vlad sta v izjavi za medije po pogovorih izpostavila, da imata državi veliko skupnega.

Kot je dejal predsednik vlade Robert Golob, sta Slovenija in Andora majhni državi, podobni pa sta si tudi po vrednotah prijateljstva in sodelovanja. “Ocenila sva, da nimamo nobenih odprtih ali neusklajenih stališč, da pa imamo ogromno možnosti za nadaljnjo rast sodelovanja,” je še povedal.

V akcijskem načrtu za sodelovanje državi po njegovih besedah podrobneje in časovno opredeljujeta sodelovanje. Na eni strani je dvostransko sodelovanje na področju turizma, gospodarstva, športa, inovacij in visokega šolstva, na drugi pa multilateralno sodelovanje v ZN in podpora približevanju Andore v EU, je pojasnil premier Golob. Predsednik vlade Andore Xavier Espot Zamora je med elementi sodelovanja, o katerih sta danes govorila s slovenskim kolegom, omenil gospodarstvo, izmenjave na področju turizma in športa ter sodelovanje med pristojnimi agencijami na področju umetne inteligence.

“Obisk je mejnik v odnosih med Slovenijo in Andoro, krepi dobro razumevanje med državama, kaže pa tudi na željo obeh strani po sodelovanju v zadevah, ki so skupnega interesa,” je poudaril. Med zadevami, ki so državama skupne, je omenil podobne težave glede trajnostnega razvoja, zato je pomembno, da izmenjujeta najboljše prakse in izkušnje. Andora, ki sicer ni članica Evropske unije, želi pa to postati, po njegovih besedah s Slovenijo deli tudi evropske vrednote.

Spomnil je še, da bo prihodnje leto 30. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Andoro. V tem času sta strani po njegovih besedah uspeli zgraditi močno dvostransko sodelovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!