Slovenija je priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo

Slovenija 04. Jun 202421:43 > 22:58 39 komentarjev

Slovenija je priznala Palestino. Po zapletih z manevri SDS so poslanci zavrnili njihov predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Poslanci opozicijskih SDS in NSi so sejo obstruirali.

Slovenija je postala 147. država, ki je priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Za je glasovalo 52 poslancev.

Predsednik vlade Robert Golob je po priznanju na vladnem profilu na družbenem omrežju X zapisal, da s priznanjem Palestine “pošiljamo upanje palestinskemu narodu na Zahodnem bregu in v Gazi”.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na družbenem omrežju X zapisala, da bo Slovenija lahko “še bolj kredibilno pomagala palestinskemu narodu na njegovi težki poti k resnični samostojnosti in enakopravnosti v mednarodni skupnosti”.

Fajon: Slovenija je naredila pogumno dejanje

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je dejala, da je Slovenija s tem naredila zgodovinsko odločitev in pomemben korak. S tem dejanjem Slovenija svetu sporoča, da si želi odpravo krivic, ki so dogajale palestinskemu ljudstvu in da priznavamo njihovo pravico do samoodločbe.

“Ponosna sem, da sta državni zbor in vlada priznala Palestino. Jutri bo nov dan, ko bomo morali delati naprej in bo treba zavihati rokave. Palestino je priznalo 146 držav, tudi Sveti sedež. Slovenija tako postaja 147. država, ki je priznala Palestino,” je dejala Fajon.

Matej T. Vatovec, vodja poslancev Levice je poudaril, da je naša država s tem dejanjem postala ena od pogumnih držav v mednarodni skupnosti.

“Priznanje ni samo politična gesta, je veliko več. S tem kot država dokazujemo, da smo, ne glede na majhnost, pogumna država, ki je pripravljena ne glede na vse mednarodne silnice in velike akterje, stopiti na pravo stran zgodovine,” je dejal Vatovec in dodal, da se pravi boj za mir na Bližnjem vzhodu šele začenja.

Po besedah vodje poslancev največje koalicijske stranke Svoboda Boruta Sajovica bo priznanje Palestine prispevalo k premirju in končanju vojne. Dejal je, da politizacija o tem, da je mednarodno priznanje del nekega notranjega političnega boja, ni na mestu, saj državljanom jasno sporoča, v kakšni Evropi želimo živeti in kako gledamo na razvoj domovine. “Vidi se meja med tistimi, ki smo za dogovor, mir in sporazum, in tistimi, ki si tega ne želijo,” je dodal.

Politični manevri v državnem zboru

Vlada je sprva napovedala, da bo odločitev poslala v parlament najkasneje do 13. junija, a je s postopkom pohitela. Predsednik vlade Robert Golob je med uradnim obiskom v Alžiriji sporočil, da bo vlada priznanje predlagala še pred tem datumom.

Priznanje so sicer spremljali manevri SDS, ki je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. S tem dejanjem so odločanje želeli odložiti za 30 dni.

Koalicija je v poslovniku državnega zbora iskala pravne luknje, s katerimi bi Palestino kljub temu lahko priznali. SDS je nekaj minut pred začetkom izredne seje predlog za razpis posvetovalnega referenduma umaknila, nato pa ga med potekom seje ponovno vložila.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je zaradi tega prekinila 73. izredno sejo državnega zbora. Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je zatem sprejel mnenje, da referendum o tej temi ni primeren. Poslanci so na 74. izredni seji zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma in priznali Palestino.

O današnjem dogajanju v državnem zboru in ozadju dogajanja si preberite na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje