Za potnike iz sedmih afriških držav Slovenija uvaja obvezno karanteno

Koronavirus 01. Dec 202121:07 > 02. Dec 2021 07:24 1 komentar
Brnik in potovanje v času covida-19: omikron
Bobo

Vlada je na dopisni seji izdala nov odlok, s katerim spreminja pogoje za vstop v državo. Tako bo zaradi nove različice koronavirusa omikron obvezna desetdnevna karantena in trikratno PCR-testiranje za potnike iz sedmih afriških držav. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Zaradi širjenja nove različice koronavirusa z oznako B.1.1.529, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poimenovala omikron, je vlada na dopisni seji izdala nov odlok, ki podrobneje določa pogoje za vstop v državo.

Tako bo za osebe, ki imajo prebivališče ali pa so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju poleg obvezne desetdnevne karantene potrebno tudi večkratno PCR-testiranje.

PCR-test morajo opraviti takoj po vstopu v Slovenijo in peti ter deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti, traja torej polnih deset dni.

Osebe, ki so iz teh držav vstopile v Slovenijo v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo tega odloka, morajo o tem obvestiti številko 113 in se napotijo v karanteno na domu za deset dni od datuma vstopa v Slovenijo.

PCR-test morajo opraviti takoj po klicu na 113 in na zadnji dan karantene na domu. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti.

Še vedno velja, da se tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

Osebam, ki prihajajo iz držav, kjer je prav tako prisotna različica omikron, svetujejo, da kljub izpolnjevanju pogoja PCT takoj po vstopu v državo opravijo hitri test. Seznam teh držav objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).