Slovenija naj bi se za evropski denar za superračunalnik prijavila do februarja

Slovenija 24. Okt 202418:53 2 komentarja
Superračunalnik
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija se bo po napovedi vladnih predstavnikov za evropski denar za nov superračunalnik, ki naj bi stal v Mariboru, prijavila na drugi rok, torej do februarja prihodnje leto. Na prvem roku, ki poteče 4. novembra, pa naj bi sodelovala "v nekem drugem evropskem konzorciju".

Vlada se je na današnji seji seznanila s pripravo prijave na razpis za evropska sredstva za nov superračunalnik in za vzpostavitev tovarne umetne inteligence.

Kot je po seji povedala državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić, je vlada tudi sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine za spremljanje in svetovanje pri prijavi za razpis. Sestavljajo jo predstavniki treh ministrstev (za digitalno preobrazbo, za visoko šolstvo, znanost in inovacije in za gospodarstvo) ter zunanji strokovnjaki s področja superračunalništva in umetne inteligence.

Ob tem je državna sekretarka poudarila, da priprava dokumentacije za prijavo na razpis za superračunalnik, ki naj bi stal v Mariboru, poteka že dlje časa, sredstva za projekt so v proračunu že zagotovljena, vzporedno s tem pa že eno leto traja projekt izgradnje podatkovnega centra.

Aida Kamišalić Latifić
Aida Kamišalić Latifić (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

“S tem, ko nas je Evropska komisija pozvala k prijavi, bomo dobili še bolj zmogljiv superračunalnik, kot je sedanji Vega, zato je ta prijava za Slovenijo izjemno pomembna.

Ta projekt bo izjemno pomemben za naše gospodarstvo, da bo lahko še bolj konkurenčno,” je še dejala Kamišalić Latifić.

Minister za visoko šolstvo, znanosti in inovacije Igor Papič pa je nekaj besed namenil načrtovanemu podatkovnemu centru v Mariboru. Izpostavil je, da gre za izgradnjo popolnoma novega podatkovnega centra, ki se financira iz sredstev načrta za okrevanje in odpornost. “Projekt teče že dlje časa, vodi ga Arnes, gradbena dela bodo predvidoma stekla v začetku prihodnjega leta, celotno stavbo in opremo pa je treba zaključiti do sredine leta 2026. V tem podatkovnem centru je že predviden prostor za načrtovani superračunalnik,” je poudaril Papič.

Kot smo poročali, je poziv k prijavi za evropska sredstva za superračunalnike podjetje EuroHPC – to deluje pod okriljem Evropske komisije in je zadolženo za razvoj superračunalništva v EU ter objavlja razpise za sofinanciranje tovrstnih projektov – objavilo 10. septembra.

Prijave so mogoče v več rokih. Prvi poteče 4. novembra. Več sogovornikov iz strokovnih vrst je v začetku prejšnjega tedna za N1 ocenilo, da se Sloveniji do tedaj nikakor ne bo uspelo prijaviti, saj da se ministrstvo za digitalno preobrazbo projekta novega superračunalnika še sploh ni resno lotilo. Dvomili so celo, da bo prijava mogoča do drugega roka februarja 2025. Roki si sicer sledijo na tri mesece do konca decembra 2025.

Po prvem skupnem sestanku predstavnikov ministrstev s strokovnjaki, ki bodo sodelovali pri pripravi vloge – do njega je prišlo šele sredi prejšnjega tedna – je bilo v strokovnih krogih zaznati nekoliko več optimizma. Kot so dejali naši sogovorniki, so se na sestanku dogovorili, da se bo Slovenija resno lotila dela in da naj bi se prijavila na drugi rok, torej do februarja prihodnje leto.

To potrjujejo tudi današnje navedbe ministra Papiča. Kot je dejal za N1, se bo naša država sicer prijavila že na novembrski rok, a tedaj kot “partnerica pri nekem drugem evropskemu konzorciju”. Za novi superračunalnik, ki naj bi stal v Mariboru, pa se bo prijavila do 1. februarja – pri tem projektu naj bi sodelovali tudi tuji partnerji.

Boštjančič, Stojmenova Duh, Golob
Foto: BOBO

Čeprav se bo torej Slovenija na razpis za evropski denar za novi superračunalnik prijavila predvidoma čez (dobre) tri mesece, pa so se vladni predstavniki v preteklosti večkrat pohvalili, da ima naša država ta denar že zagotovljen.

“V preteklih mesecih so bila naša ministrstva zelo uspešna pri pogovorih z Evropsko komisijo in z veseljem lahko povem, da je superračunalnik, ki bo stal v Mariboru, pridobil 50 milijonov nepovratnih evropskih sredstev,” je junija dejal predsednik vlade Robert Golob. Z novim superračunalnikom, ki da bo pomagal tudi “pri predvidevanju poplav in suše”, se je premier pohvalil celo v septembrskem nagovoru na Generalni skupščini OZN v New Yorku.

“Ministrica Emilija Stojmenova Duh je bila glavni razlog, da smo v Sloveniji dobili oziroma bomo dobili 50 milijonov iz Evrope za superračunalnik. Ena največjih investicij v naslednjem letu je nov superračunalnik v Mariboru v višini 100 milijonov evrov: polovico bo prispevala vlada, polovico pa Bruselj,” pa je sedaj že nekdanjo ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh ob njenem odstopu pohvalil finančni minister Klemen Boštjančič.

In si – prav zaradi superračunalnika – prislužil začasno vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo, saj je bil po premierjevih besedah Boštjančič že vključen v razgovore za pridobitev evropskega denarja za ta projekt.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje