Slovenija od Evropske komisije dobila tri opomine. Za odziv dva meseca časa

Slovenija 23. Maj 202415:05 0 komentarjev
Evropska komisija
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija je danes Sloveniji izdala tri opomine, ker evropske zakonodaje ne izpolnjuje v celoti. Med drugim ne upošteva obveznosti glede energetske učinkovitosti stavb in upravljanja podatkov.

Bruselj je prvi opomin Sloveniji poslal, ker ne upošteva obveznosti iz direktive o energetski učinkovitosti stavb iz leta 2010. V skladu s to direktivo morajo članice določiti minimalne zahteve glede energetske učinkovitosti stavb, ki bi omogočile optimalno ravnovesje med naložbami in prihrankom energije.

Sedem članic, ki so dobile t. i. uradni opomin, ima dva meseca časa, da odgovorijo in odpravijo pomanjkljivosti. Če komisija z odgovorom ne bo zadovoljna, jim bo poslala drugi opomin oziroma obrazloženo mnenje.

To velja tudi za prvi opomin, ki so ga Slovenija in še 17 drugih članic prejele zaradi necelovitega izvajanja akta o upravljanju podatkov. Za to se je komisija odločila, ker te države niso določile pristojnih organov za izvajanje uredbe oziroma niso dokazale, da imajo ti organi pooblastila za izvajanje nalog v skladu z uredbo.

Obrazloženo mnenje pa je Slovenija skupaj s še petimi drugimi državami prejela zaradi nepopolnega prenosa direktive o javnem poročanju po posameznih državah, ki je del evropske zakonodaje o računovodstvu. Direktiva je po navedbah Evropske komisije ključna za povečanje preglednosti podjetij in okrepitev javnega nadzora nad multinacionalnimi podjetji.

Zdaj ima šesterica držav na voljo dva meseca, da se odzovejo in sprejmejo ustrezne ukrepe. Če tega ne bodo storile, bi lahko komisija zadevo predala Sodišču EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!