Slovenija podaljšuje nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Slovenija 22. Maj 202412:47 > 16:37 5 komentarjev

Slovenija bo podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev. Odločitev prihaja po tem, ko je podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo napovedala Italija. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je ob tem dejal, da ne pričakuje zaostrovanja nadzora na meji s Slovenijo.

Notranji minister Boštjan Poklukar je sporočil, da bo Slovenija podaljšala nadzor s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev, do 21. decembra.

Poklukar je povedal, da je s podaljšanjem že seznanil kolega iz Hrvaške in Madžarske, Davorja Božinovića in Sandorja Pinterja. “Obvestili smo tudi Evropsko komisijo za notifikacijo, kot narekuje procedura,” je dejal notranji minister. Slovenska policija bo nadzor opravljala tako kot do zdaj – s ciljno usmerjeno mejno kontrolo, osredotočeno predvsem na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. “Cilj je, da ima nadzor čim manjši negativni učinek za potnike, gospodarstvo in pa seveda okolje,” je poudaril minister.

“Glede na prihajajočo turistično sezono, ko se na vseh večjih mejnih prehodih pričakuje močno povečan promet, bo policija izvajala promet tako, kot ga je izvajala v konicah do zdaj,” je dejal. Minister pričakuje “kakšno minuto zastoja”, a je to po njegovih besedah normalno in podobno kot na drugih mejah, kajti večina evropskih držav ima uvedeno notranjo kontrolo na svojih mejah.

Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje. (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Hrvaški minister ne pričakuje zaostritve nadzora na meji

Hrvaški notranji minister Božinović je sporočil, da zagotovo ne pričakuje nikakršnega zaostrovanja nadzora na meji s Slovenijo. Poudaril je, da Hrvaška vztraja pri iskanju alternativnih modelov, ki jih je treba iskati v okrepljenem policijskem sodelovanju. Prepričani so namreč, da je to najboljši način “za odpravo bolj ali manj upravičenih sumov in skrbi, da bi bila Evropa odprtih meja lahko razlog, zaradi katerega bi na ozemlje držav članic prišli ljudje z nečastnimi ali nevarnimi namerami”, so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva.

Božinović je danes še sporočil, da je s kolegoma iz Slovenije in Italije o tem imel že nekaj sestankov, ter dodal, da bo njihovo naslednje srečanje predvidoma sredi junija v Italiji.

Izpostavil je tudi, da je Hrvaška letos dosegla pomembne rezultate v boju proti nezakonitim migracijam. “Kljub velikemu povečanju vstopov nezakonitih migrantov na območje Evrope iz vzhodno-sredozemske smeri za 108 odstotkov in kljub občutnemu, več kot 30-odstotnemu povečanju števila nezakonitih migrantov v Bosni in Hercegovini, je Hrvaški uspelo znižati število vstopov za 38 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani,” je pojasnil.

Slovenija je nadzor na hrvaški in madžarski meji uvedla 21. oktobra lani, in sicer zaradi poslabšanja varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in povečane nevarnosti terorizma. Po ministrovih besedah se razmere niso izboljšale oziroma se še zaostrujejo.

Za novo podaljšanje nadzora se je Slovenija odločila, potem ko je Italija danes napovedala šestmesečno podaljšaje nadzora na meji s Slovenijo. Odločitev o podaljšanju nadzora je deloma posledica italijanskega predsedovanja skupini G7, je po navedbah italijanskega notranjega ministrstva dejal Matteo Piantedosi. Poudaril je še, da se bo tudi v prihodnje nadzor izvajal tako, da bo imel čim manjši vpliv na čezmejni promet in promet blaga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje