Slovenijo bodo danes zajele nevihte: kje bo največ padavin? Odgovarja meteorolog

Slovenija 05. Sep 202405:15 0 komentarjev
vreme, nevihta
Foto: Milos Vujinovic/BOBO

Popoldne bodo Slovenijo zajele plohe in nevihte. Kdaj se bo začela nevihtna aktivnost in kje bo padlo največ dežja, je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje Brane Gregorčič.

Danes se bo nad severnim Sredozemljem razvilo ciklonsko območje, skupaj s hladnejšo atlantsko zračno maso bo poskrbelo, da bo ozračje nad nami nestabilno.

Sprva bo še delno jasno, čez dan pa bo oblačnost naraščala. Sredi dneva, torej pred samim prihodom vremenske motnje, bo še vedno razmeroma toplo, saj se bodo dnevne temperature povzdignile do 29 stopinj Celzija, nekje celo 30 stopinj Celzija.

Popoldne se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati prve plohe in nevihte, ki se bodo nad naše kraje razširile preko Italije in severnega Jadrana, in nato zajele še preostali del države. Po trenutnih napovedih se bo nevihtno dogajanje na zahodu Slovenije začelo malo po 14. uri, istočasno pa se bo vremenska motnja razvila tudi nad osrednjim delom države, kjer lahko nevihte pričakujemo okoli 16. oziroma 17. ure. “Zvečer se bosta nevihtni aktivnosti združili in pomaknili proti vzhodu države,” je za N1 pojasnil dežurni prognostik Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

V noči na petek bodo padavine z nevihtami prehodno zajele večji del Slovenije. Dež bo bolj izdaten na zahodu, kjer kaže, da bo v povprečju padlo med 20 in 60 litri dežja na kvadratni meter, proti vzhodu bo skupna količina dežja manjša. Tam bo padlo med 5 in 20 litri dežja na kvadratni meter.

Meteorologi Arsa so ob napovedanih nevihtah za jugozahodni del države danes izdali oranžno vremensko opozorilo, ostali del pa rumeno. Ob nevihtah so prav tako možni sunki vetra, ki pa bodo odvisni od lege neviht. “Za zdaj ne kaže, da bi bilo kaj izrazitega,” je poudaril Gregorčič in hkrati dodal, da tudi na Primorskem “neke prave burje ne bo”.

Vremensko opozorilo
Foto: Arso

Jutrišnji dan bo razmeroma spremenljiv in oblačen, krajevne padavine bodo oslabele in do večera ponehale. “Čeprav neviht v petek praktično ne bo, je možno, da bo na jugu države še zagrmelo in lahko nastane kakšna ploha,” je dejal Gregorčič. Hladneje bo, živo srebro bo čez dan blizu 25 stopinjam Celzija. Za jutri so meteorologi za celotno državo izdali rumeno vremensko opozorilo.

Bolj sončnega vremena se lahko spet nadejamo v soboto. Zjutraj bo po nižinah še marsikje megla ali nizka oblačnost, popoldne bo sončno in lepo vreme.

V nedeljo se bo višinska dolina s hladnim in vlažnim atlantskim zrakom iznad Biskajskega zaliva začela pomikati proti severnemu Sredozemlju. V prihodnjem tednu se bo dotok razmeroma hladnega in vlažnega zraka proti Alpam in severnemu Sredozemlju nadaljeval. V nedeljo bo sprva dokaj sončno, popoldne pa bo oblačnost od zahoda naraščala. V zahodni Sloveniji bodo že prve plohe in nevihte.

Nova vremenska motnja nas bo nato znova dosegla v noči na ponedeljek. Po trenutnih napovedih Arsa kaže, da bo od prihodnjega ponedeljka do petka vreme nestanovitno s pogostimi padavinami. “Dnevne temperature se bodo spustile za od 5 do 10 stopinj Celzija,” je za N1 še povedal meteorolog Brane Gregorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!