Nad Slovenijo danes prihaja hladna fronta: temperature bodo močno padle

Slovenija 28. Sep 202401:00 0 komentarjev
Dež, padavine
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko so v petek dele države zajele padavine z močnejšimi nalivi, bo Slovenijo danes prešla hladna fronta, ki prinaša občuten padec temperatur. Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh in kdaj lahko pričakujemo novo hladno fronto, je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Anže Medved.

Po petkovem obilnem deževju, ki je ponoči postreglo še z lokalnimi plohami in krajevnimi nalivi, je pred nami še en turoben in padavinsko bogat dan. Dopoldne nas bo namreč znova dosegla hladna fronta.

Kot je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Anže Medved, se je nad srednjo Evropo in Skandinavijo razvilo obsežno ciklonsko območje, hladna fronta pa nas bo zajela od severa. “Hladna fronta nas bo prešla čez dan, skupaj z njo pa bo ob severnem Sredozemlju nastal še sekundarni ciklon, ki bo še dodatno ojačal padavine,” je pojasnil.

Arso izdal rumeno vremensko opozorilo

Pred samim prihodom fronte lahko na Primorskem in Notranjskem nastanejo nevihte z močnejšimi nalivi. Dopoldne se bo nato od severa začelo oblačiti, v tem delu Slovenije bodo možne plohe. Čez dan se bodo padavine razširile nad večji del države. Zapihal bo občutno hladnejši severovzhodnik, zvečer na Primorskem burja.

Agencija za okolje je zaradi dežja in napovedanih neviht za severozahodni, jugozahodni, jugovzhodni in osrednji del države izdala rumeno vremensko opozorilo.

Vremensko opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Ob fronti se bo popoldne tudi občutno ohladilo. “Dnevne temperature bodo praktično skoraj nižje od jutranjih. Čez dan bodo namreč le nekje od 10 do 15 stopinj Celzija,” je dejal Medved. In če se je še v petek na jugovzhodu države ob jugozahodnem vetru zelo ogrelo – v Brežicah je živo srebro pokazalo 28 stopinj Celzija, tudi drugod je temperatura presegla 25 stopinj Celzija, pa bo bodo današnje dnevne temperature celo za 10 stopinj ali več nižje kot včeraj.

Po besedah dežurnega prognostika Arsa se bodo vremenske razmere do nedelje sicer umirile. V nedeljo zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla, čez dan bo sončno, a še naprej občutno hladneje. Dnevne temperature bodo okoli 15 stopinj Celzija. Še bo pihal severovzhodnik, na Primorskem burja.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh

Po napovedih Medveda bo tudi ponedeljek sončen in lep. V torek bo zahodno in del srednje Evrope dosegla hladna fronta. Torkovo jutro bo kar hladno, čez dan se bo nato začelo oblačiti, zapihal bo hladnejši jugozahodnik.

“V torek zvečer lahko na zahodu države nastanejo manjše padavine, ki se bodo okrepile v noči na sredo. V sredo nas bo nato prešla nova hladna fronta, nastajale bodo padavine, ki se bodo razširile nad vso Slovenijo,” je pojasnil.

Tudi v četrtek bo še oblačno in deževno, a bodo padavine postopno ponehale. Po prehodu hladne fronte se bo nad srednjo Evropo razširil anticiklon, ki bo vztrajal vse do konca prihodnjega tedna. Jutranje temperature bodo v naslednjih dneh v večjem delu Slovenije okoli 10 stopinj Celzija, najvišje dnevne bodo po nižinah vse dni med 15 in 20 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!