Spremljajte, kako se nevihtne celice pomikajo čez Slovenijo

Slovenija 01. Jul 202411:49 > 19:30 0 komentarjev
Radarska slika padavin
Foto: Agencija za okolje

Nevihte, ki so zjutraj nastale v Furlaniji - Julijski krajini, so čez dan zajele vso državo. Nastajajo tudi nove nevihtne celice, ponekod je padala toča. Preverite, kako se premikajo nevihte in kdaj bodo ponehale.

Po sončnem in vročem koncu tedna so se nad Slovenijo dopoldne razbesnele nevihte. Te so najprej zajele severozahodni del države in se nato pomaknili proti severovzhodu.

Najmočnejša popoldanska nevihta se je razbesnela nad Dolenjsko, kjer je padala debela toča in povzročila veliko škode. Nato se je premaknila na Hrvaško, kjer je prav tako padala toča.

Gasilci so bili na terenu tudi v več drugih krajih po Sloveniji, saj je veter odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda pa zalivala objekte.

Zvečer so močnejše nevihte zabeležili v okolici Nove Gorice, Tolmina in Kranja, od koder so se pomaknile proti severovzhodu, spremljajo jih močni nalivi, sunki vetra in toča. Nevihtno je tudi na območju severnega Jadrana in v slovenski Istri, kjer tudi močno piha. Nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, združili v večji nevihtni sistem, ki se je pomaknil proti osrednji Sloveniji. V bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne Peči so nastale močnejše nevihtne celice, ki potujejo proti severovzhodu.

Zaradi burnega vremenskega dogajanja je Arso za celotno državo izdal oranžno vremensko opozorilo.

Na spodnji radarski sliki padavin spremljajte, kako se premikajo padavine

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Tudi večer bo po napovedih vremenoslovcev še zelo nestanoviten. Nevihte z vetrovnim pišem bodo predvidoma zajele tudi slovensko obalo in večji del Istre. “Vremensko dogajanje se bo ponoči umirilo, nato burnejšega vremena vsaj nekaj dni ne pričakujemo,” so še pojasnili meteorologi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!