Nad Slovenijo več močnejših neviht: poglejte, kako se premikajo

Slovenija 14. Avg 202408:22 > 15:59 0 komentarjev
Radarska slika, avgust 2024
Vir: Arso

Potem ko smo v Sloveniji v zadnjih dveh dneh na vrhuncu vročinskega vala izmerili najvišje temperature v tem letu, so se na jugu in jugovzhodu države že zjutraj pojavile plohe in nevihte, ki so se z južnim vetrom širile proti osrednji in severni Sloveniji. Zgodaj popoldne pa so začele nastajati še na zahodu, med njimi so tudi močnejše.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) so zaradi nevarnosti neviht za vso državo izdali rumeno opozorilo.

Prve so nastale že zjutraj, zgodaj popoldne pa sta dve močnejši nevihti nastali zahodno od Ajdovščine in zahodno od Vojskega. Kot na družbenih omrežjih sporoča agencija za okolje (Arso), so možni močni nalivi in tudi toča.

Na spodnji radarski sliki lahko spremljate, kako se nevihte premikajo po državi.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 30 do 35, na Goriškem do 37 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno, a bodo popoldne v notranjosti spet nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 29 do 36 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!