Slovenska mreža črpalk se spreminja: Shell Adria postaja večji igralec

Gospodarstvo 22. Maj 202316:19 0 komentarjev
Shell
PROFIMEDIA

Shell Adria lahko prevzame del premoženja podjetja MOL in OMV Slovenija, je odločila Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK). Britansko-nizozemska naftna družba bo tako postala lastnica 39 bencinskih servisov v Sloveniji, kar je pogoj, da madžarski MOL zaključi nakup OMV Slovenija.

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) ne nasprotuje podjetju Shell Adria pri prevzemu dela premoženja podjetij MOL in OMV Slovenija. Gre za 39 bencinskih servisov v Sloveniji, katerih odprodaja je pogoj, da lahko MOL zaključi nakup OMV Slovenija.

Koncentracija je skladna s pravili konkurence, je danes prek svojih spletnih strani še sporočila AVK.

MOL je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Dogovorjena kupnina za celoten delež znaša 301 milijon evrov.

Zakaj je moral MOL prodati svoje servise v Sloveniji?

13. maja lani je posel v preverbo prejela Evropska komisija. Ker je sprva izrazila pomisleke, da bi transakcija oslabila konkurenco na maloprodajnem trgu bencina in dizelskega goriva fizičnim osebam v Sloveniji, so Madžari ponudili, da skupini Shell odprodajo 39 bencinskih črpalk v Sloveniji, ki trenutno delujejo v okviru mreže bencinskih črpalk družb MOL in OMV Slovenija.

naftni-trgovci
Shell bo nadomestil OMV med tremi največjimi ponudniki pogonskih goriv v Sloveniji. BOBO

Evropska komisija je na podlagi te zaveze dala 17. maja madžarski naftni družbi soglasje za prevzem družbe OMV Slovenija. Dan pozneje so iz MOL sporočili, da je zaključek transakcije predviden do 30. junija. Ob tem so vnovič izrazili prepričanje, da se bo konkurenca na slovenskem trgu s tem poslom le še okrepila.

Shell je v Sloveniji upravljal malo črpalk

Po opravljenem poslu bo imel MOL položaj drugega največjega ponudnika naftnih derivatov na slovenskem trgu s 133 bencinskimi servisi po državi. Daleč največji ponudnik je Petrol s 318 prodajnimi enotami.

Skupina Shell, velika svetovna skupina energetskih in petrokemičnih družb, trenutno v Sloveniji upravlja mrežo devetih črpalk, od katerih jih je osem namenjenih tovornjakom.

MOL Slovenija je na slovenskem trgu prisoten od leta 1996. Je del mednarodne, integrirane, naftne, plinske, petrokemične in maloprodajne skupine MOL s sedežem v Budimpešti, ki ima več kot 100 let izkušenj in je s prek 25.000 ljudmi aktivna v več kot 30 državah. Upravlja tri rafinerije in dva petrokemična obrata, v lasti pa ima mrežo 2300 bencinskih servisov v desetih državah srednje in vzhodne Evrope.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!