Slovenska predsednica poslala sporočilo “ujeti” astronavtki slovenskih korenin

Slovenija 26. Sep 202410:24 1 komentar
Nataša Pirc Musar, Sunita Williams
Foto Zajem zaslona/X

Nataša Pirc Musar je poslala rojstnodnevno voščilo ameriški astronavtki Suniti Williams, ki čaka na vrnitev z Mednarodne vesoljske postaje.

“Draga gospa Williams, v imenu prebivalcev Slovenije vam želim vse najboljše za rojstni dan,” je svoje sporočilo začela slovenska predsednica.

“Ob tem posebnem dnevu mislimo na vas, še posebej v času, ko se soočate z izzivi podaljšanega bivanja v vesolju. Občudujemo vašo moč, vztrajnost in neomajno predanost znanosti in raziskovanju vesolja. Vedno ste bili velika prijateljica Slovenije in vaše slovenske korenine so nam v ponos. Ste vzor mladim dekletom in ženskam po vsem svetu, tudi v Sloveniji, in jim kažete, da nebo v resnici ni meja,” je povedala Nataša Pirc Musar.

Omenila je tudi projekt Artemis, v katerega je vključena Sunita Williams, in ga označila kot vodilno pobudo za miroljubno, vzdržno in varno mednarodno raziskovanje vesolja. “Počaščeni smo, da je tudi Slovenija del tega zgodovinskega potovanja,” je dejala predsednica.

Predvsem pa je ameriški astronavtki zaželela varno vrnitev na Zemljo.

Astronavtka je, kot smo poročali, zaradi tehničnih težav z vesoljskim plovilom Starliner skupaj s kolegom Barryjem Wilmorom morala ostati na Mednarodni vesoljski postaji, kamor sta prispela junija. Poskus vrnitve 24. septembra ni uspel in trenutno kaže, da bi znova lahko poskusili šele februarja prihodnje leto.

“Bolj kot karkoli vam želimo varno vrnitev na Zemljo,” je dejala predsednica Pirc Musar in astronavtki zaželela, naj zdrži. “Hvala vam za vse, kar počnete, in dobrodošli nazaj v Slovenijo kadarkoli,” je ob koncu dejala slovenska predsednica in astronavtki čestitala še v slovenščini.

Sunita Williams se je voščila slovenske predsednice, pa tudi drugih, ki jih je prejela ob 59. rojstnem dnevu, razveselila. “Oh! Kako lepo! Najlepša hvala! Prav zdaj nosim bandano, na kateri piše: Sami smo dobri, a skupaj smo odlični. In to velja za cel svet. Hvala še enkrat za vse lepe želje, tudi predsednici Slovenije!” je sporočila iz vesolja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje