Slovenska predstavnica v varnostnem svetu za hitro izvedbo volitev v Libiji

Slovenija 20. Avg 202421:45 0 komentarjev
Uničene hiše v predmestju Tripolija
Uničene hiše v predmestju Tripolija (Foto: PROFIMEDIA)

Varnostni svet ZN je z razmerami v Libiji seznanila namestnica posebnega predstavnika ZN za Libijo, ki je poudarila, da se je varnostni položaj v državi v zadnjih dveh mesecih hitro poslabšal, kar ogroža tudi regionalni mir in varnost. Namestnica slovenskega veleposlanika pri ZN Ondina Blokar Drobič je obsodila nedavne spopade v Tripoliju in pozvala k čimprejšnji izvedbi volitev.

Slovenija je zaskrbljena zaradi slabšanja varnostnega položaja v Libiji in poziva k dialogu ter izvedbi lokalnih volitev, ki se že predolgo odlagajo, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju v tej severnoafriški državi dejala namestnica slovenskega veleposlanika pri ZN Ondina Blokar Drobič.

Varnostni svet ZN je s položajem na terenu seznanila namestnica posebnega predstavnika ZN za Libijo in vršilka dolžnosti misije Unsmil Stephanie Koury, ki je poudarila, da se je varnostni položaj v državi v zadnjih dveh mesecih hitro poslabšal, kar ogroža tudi regionalni mir in varnost. “Status quo ni vzdržen, in če ne bo prišlo do političnih pogajanj za poenotenje vlade in do volitev, bo položaj še slabši,” je dejala.

“Obsojamo spopade, ki smo jim bili v zadnjih dneh priča v Tripoliju in so povzročili žrtve med civilnim prebivalstvom. Vse akterje pozivamo k čim večji zadržanosti ter spoštovanju mednarodnega prava. Vojaška mobilizacija in premiki na jugozahodu države so zelo zaskrbljujoči. Sporazum o prekinitvi ognja iz oktobra 2020 je potrebno v celoti izvajati,” pa je dejala Blokar Drobič in pozvala k umiku vseh tujih sil z libijskega ozemlja.

Opozorila je, da se v Libiji nahaja 100.000 beguncev iz Sudana, številne državljane Libije pa so z domov pregnale nedavne obsežne poplave. Kritizirala je politično apatijo in pozvala k hitri izvedbi volitev, za katere se je registriralo okrog dva milijona volivcev.

V svojem nagovoru je pozvala tudi k enakopravni udeležbi žensk v političnih procesih in pozdravila delo misije Unsmil na tem področju. “Za konec naj povem, da se veselimo pravočasnega imenovanja naslednika posebnega predstavnika, medtem pa nudimo vso podporo namestnici Khoury, ki si bo prizadevala za napredek vključujočega političnega procesa,” je še dejala Blokar Drobič.

Unsmil deluje v Libiji od leta 2011, ko se je nekoliko umirila državljanska vojna po strmoglavljenju in usmrtitvi dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija. Vendar pa se različne oborožene in politične skupine kljub političnemu sporazumu iz leta 2015 in sporazuma o prekinitvi ognja iz leta 2020 še naprej borijo za prevlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!