Slovenski letali air tractor od danes v pripravljenosti

Slovenija 15. Jul 202415:47 3 komentarji
Airtractor
Foto: Denis Sadiković

Letali air tractor sta od danes v pripravljenosti in bodo z njima preventivno začeli preletavati območja v času velike požarne ogroženosti, kar se glede na vremenske napovedi lahko pričakuje v naslednjih nekaj dneh.

Kot so zapisali na Upravi RS za zaščito in reševanje, bodo z letaloma preletavali območja, ki bodo razglašena za požarno ogrožena, in potencialna požarišča. Kot trenutno kaže, bo to Kras oziroma primorska regija. Preleti bodo potekali enkrat ali dvakrat dnevno, odvisno od stopnje ogroženosti. Namen preletov pa je preventivno delovanje – predvideno je takojšnje delovanje z odmetavanjem vode v primeru, da bi opazili požar – ter hkratno urjenje slovenskih pilotov.

Letali sicer ne moreta poleteti v primeru megle, ob nevihti ali drugih neugodnih vremenskih razmerah, kot je na primer izjemno močna burja. V takšnih pogojih pa tudi gašenje praktično ni možno. Lastno floto za gašenje iz zraka je Slovenija dobila po požaru, ki je leta 2022 opustošil goriški Kras. Katastrofalni požar je pred dvema letoma izbruhnil ravno na današnji dan. V 17 dneh je uničil 3700 hektarjev površin na goriškem Krasu, od tega 2900 hektarjev gozda. Vse od takrat poteka obnova prizadetih območij.

Decembra 2022 je vlada prižgala zeleno luč za nakup štirih manjših letal za gašenje iz zraka air tractor, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Pogodba o nakupu je bila podpisana aprila lani.

Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani, druga dva maja oziroma junija letos. Prvi dve letali sta že operativni, tako da je z njima že mogoče izvajati gašenje. Do 15. septembra so zagotovljeni tudi trije tuji piloti, ki izvajajo operativno letenje, slovenski piloti pa bodo lahko samostojno gasili prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje