Slovenski ribiči v strahu pred virusom, ki lahko izbriše vso populacijo krapa

Slovenija 12. Jul 202412:01 1 komentar
Krap
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V jezeru blizu Zagreba so pred nekaj tedni množično poginile ribe, analize pa so v sredo postregle s skrb vzbujajočimi podatki. Ribe je zdesetkal zelo patogen virus, ki napade vrste krapa, izbriše pa lahko celotno populacijo v posameznem ribniku ali jezeru. Gre za koi herpes virozo. Da se isti scenarij ne bi zgodil tudi pri nas, ribiške družine po vsej Sloveniji hitijo z nameščanjem veder z razkužili, ribiče pa prosijo, da vanje potopijo vse: od ribiške palice do mrež.

Ribške družine po državi druga za drugo hitijo obveščati svoje člane, da je odslej — preden v vodo namočijo trnek — obvezno razkuževanje vse svoje opreme. “Gre za varnost naših rib, saj je bilo vanje vloženega veliko časa in truda! V primeru poslabšanja stanja bomo ukrepe zaostrili oziroma v najslabšem primeru prepovedali izvajanje ribolova,” je zapisala ena od ribiških družin.

Naši ribiči so postali nervozni, ko so njihovi hrvaški kolegi pred mesecem dni na jezeru Zajarki blizu Zagreba, kamor ljubitelji ribolova radi zahajajo zaradi kapitalnih ulovov, opazili več poginulih rib. Hrvati so sicer predvidevali, da razlog tiči v vremenskih razmerah, a so vseeno poklicali veterinarsko inšpekcijo, ki je vzorce poginulih rib poslala na analizo.

V sredo so Hrvati dobili skrb vzbujajoče rezultate, ki so pokazali prisotnost koi herpes viroze. Gre za zelo patogen virus, ki napade vrste krapa, izbriše pa lahko celotno populacijo v posameznem ribniku ali jezeru.

Ribiške družine po Sloveniji zato ob ribnike preventivno postavljajo vedra z razkužili, ribiče pa naprošajo, da vanje potopijo vse: od ribiške palice pa do mrež. Na tak način bodo namreč preprečili, da bi virus iz enega jezera prenesli v drugega. V Ribiški družini Kočevje zahtevajo celo, da se ribiči po razkuževanju opreme vpišejo v posebno evidenco. “Če ob pregledu ugotovimo, da si ribiči opreme niso razkužili, bo to prepoznano kot težja kršitev in se jim bo preprečil nadaljnji ribolov.”

Cepiva ali zdravila za omenjeni virus namreč ni, pogin tako velikega števila krapov pa pomeni veliko gospodarsko škodo.

Virus, ki ogroža krape. Virus, ki ogroža krape.
Foto: Ribiška družina Pesnica-Lenart
Virus, ki ogroža krape. Virus, ki ogroža krape.
Foto: Ribiška družina Murska Sobota
Virus, ki ogroža krape. Virus, ki ogroža krape.
Foto: Ribiška družina Murska Sobota
Virus, ki ogroža krape. Virus, ki ogroža krape.
Foto: Ribiška družina Pesnica-Lenart

Kako velika možnost obstaja, da bolezen izbruhne tudi pri nas?

V Ribiški zvezi Slovenije pravijo, da je glede na splošno razširjenost koi herpes viroze pri nas verjetno malo vodnih teles brez klic omenjenega virusa. Virus lahko v svojem gostitelju ostane prikrit več časa, bolezen pa nato izbruhne ob stresu, kot je sprememba temperature vode. Prav to se je zgodilo na Hrvaškem.

“Bolezen nastopi pri temperaturi vode med 15 in 28 stopinj Celzija. Najpogostejši izbruhi so pri nenadnih spremembah temperature vode – hiter dvig na 23 stopinj Celzija, takrat je največja tudi smrtnost,” piše na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Okužba se nato širi s kontaktom z okužene na zdravo ribo, lahko pa tudi prek kontaminirane vode in ribiškega pribora. Krapi zbolijo od pet do 14 dni po okužbi, bolezen pa se kaže v nenadzorovanem in brezciljnem plavanju, zadrževanju tik pod površjem ali na dotoku vode v ribnik. Ribe imajo udrte oči, na površini kože in škrg se kopiči večja količina sluzi, pojavi se zadebeljenost škrg, sčasoma se pojavijo tudi nekrotična mesta oziroma videz gnijočih škrg.

“Ribiči moramo biti v vremensko obremenilnih dneh še posebej pozorni, da z lastnim nespametnim ravnanjem ne povzročimo nevarnosti za razvoj navedenega virusa,” slovenske ribiče opozarjajo v zvezi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje