Slovenski trgovec zaradi nevarne bakterije odpoklical izdelek

Slovenija 16. Jul 202414:17 0 komentarjev
odpoklic sendviča
Foto: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Mercator je odpoklical dva sendviča s piščancem. Obstaja namreč možnost, da je v njem prisotna bakterija Listeria monocytogenes, ki povzroča listeriozo.

Trgovec Mercator je odpoklical dva sendviča iz linije Minute, ki vsebujeta piščanca. Obstaja namreč možnost, da je v eni od sestavin prisotna bakterija Listeria monocytogenes. Kupce sendvičev pozivajo, naj jih ne pojedo, ampak jih zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

Gre za piščančje sendviče Minute Mercator, ki tehtajo 135 gramov. Njihova EAN koda je 3838900909515. Uporabni so do 17. in 18. julija.

Odpoklicali pa so tudi sendvič s piščančjo salamo in svežimi kumarami Minute Mercator, ki tehta 240 gramov. Njihova EAN koda je 3838900838006. Uporabni so do 18. in 21 julija.

Proizvajalec in distributer je Mercator.

odpoklic sendviča odpoklic sendviča
Foto: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
odpoklic sendviča odpoklic sendviča
Foto: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Bakterija Listeria monocytogenes povzroča bolezen listeriozo. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je lahko od nekaj pa vse do 70 dni, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Zdravi odrasli bolezen običajno prebolijo v nekaj dneh. Okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje. Pri ranljivih skupinah ljudi je okužba lahko dolgotrajna, huda in lahko ogroža življenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!