Neobičajna pot ciklona Boris, pri nas pa močan karavanški fen

Slovenija 13. Sep 202408:13 > 12:52 2 komentarja
spomladanski dež
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Od letošnjega poletja smo se, kot kaže, dokončno poslovili. Padavine, ki so v četrtek zajele Slovenijo, bodo popoldne ponehale. Ciklon Boris, ki je pri nas povzročil obilno deževje, pa bo ubral precej neobičajno pot. V naslednjih dneh bo oblačno, občasno bo deževalo. Konec tedna bo pihal karavanški fen, sunki vetra lahko na izpostavljenih območjih dosegajo hitrost do 85 kilometrov na uro, v gorah lahko presežejo 100 kilometrov na uro, zato meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) obisk gora ali spravilo lesa odsvetujejo.

Slovenijo so v četrtek ob prehodu hladne fronte zajele obilne padavine, ki so prinesle tudi nekaj nevšečnosti. Gasilci so morali posredovati v skupno več kot 70 občinah po državi, največ težav pa so imeli na Celjskem in na Obali. Je pa za gasilci in predstavniki civilne zaščite večinoma mirna noč, je za N1 povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. “Ponoči ni bilo dodatnih aktivnosti, so pa enote zaključevale, kar se je zgodilo včeraj,” je dejal.

Konec tedna bo oblačen

Jakost padavin se je v noči na petek zmanjšala, do jutra je padlo med 20 in 40 litrov dežja na kvadratni meter, največ v južni in osrednji Sloveniji. “Padavine so bile precej bolj enakomerno razporejene z manjšo intenziteto,” je za N1 pojasnil dežurni prognostik Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Največ padavin so od srede zvečer do danes zjutraj izmerili na Sviščakih, in sicer 167 litrov na kvadratni meter, v Babnem Polju, kjer je padlo 166 litrov dežja na kvadratni meter, in Vedrijanu, kjer je padlo 164 padavin na kvadratni meter. Drugod po državi je padlo med 70 in 120 litrov na kvadratni meter. V visokogorju je snežilo, zapadlo je okoli 10 centimetrov snega, najvišja snežna odeja je bila zjutraj na Vršiču, in sicer 32 centimetrov.

Dobra novica je, da bo dež danes ponehal. Ta od zahoda počasi pojenja, predvidoma popoldne pa bodo padavine ponehale tudi na Štajerskem in v Prekmurju. “Dež bo ponehal, oblačno bo z nekaj severnega vetra. Dnevne temperature bodo od 10 do 15 stopinj v notranjosti države, na Primorskem okoli 18,” je dejal Velkavrh.

S sončnimi in toplimi poletnimi temperaturami smo, kot kaže, opravili. V naslednjih dneh bo še rahlo deževalo, hladno bo. “Na vreme pri nas bo občasno še vplival ciklon Boris, ki se trenutno zadržuje nad južnim Jadranom in zahodnim Balkanom in se bo počasi pomikal na severovzhod proti srednji Evropi,” je še pojasnil meteorolog.

Močan karavanški fen

Zaradi velike razlike v zračnem tlaku bo ta konec tedna v znamenju okrepljenega severnega vetra. Meteorologi Arsa so zato izdali izdatno opozorilo za zmeren do močan karavanški fen, ki bo pihal pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami.  Ta velja od danes do nedelje popoldne. Hitrost vetra se bo spreminjala.

“Najmočnejši veter pričakujemo v soboto čez dan in v noči na nedeljo. Obenem smo izdali opozorilo tudi za severovzhodno Slovenijo, in sicer od sobote do nedelje popoldne. Sunki vetra lahko na izpostavljenih območjih dosegajo hitrosti od 70 do 85 kilometrov na uro,” so poudarili vremenoslovci in še opozorili, da lahko pride do vetrolomov, ker so drevesa še vedno olistana.

“Večja nevarnost bo zlasti v nekoliko višjih legah. V gorah bodo najmočnejši sunki lahko krepko presegli 100 kilometrov na uro, zato obisk gora ali spravilo lesa ob koncu tedna odsvetujemo,” so dodali na Arsu.

Neobičajna pot ciklona

Z burnim vremenom pa na stari celini še nismo povsem opravili. Kot so zapisali meteorologi na Facebookovi strani Arsa, bo ciklon, ki je pri nas povzročal obilne padavine, ubral precej neobičajno pot. Središče ciklonskega območja se iznad Jadrana pomika nad Balkan, kjer bo za konec tedna zaokrožilo proti Poljski in spet nazaj proti osrednjemu Balkanu. Obenem se nad zahodno Evropo krepi anticiklon, kar bo privedlo do velike razlike v zračnem tlaku nad osrednjim delom celine. Zapihal bo močan severni veter.

“Severno od glavnega grebena Alp, prek nižinskega dela Avstrije, Češke, pa vse do Poljske bo obilneje deževalo, v višjih legah snežilo. Velike količine padavin pričakujemo v nižinskem svetu, saj bo tukaj potekala meja med hladnim in toplejšim zrakom, ki se zadržuje nad vzhodnim delom Evrope. Ker bo takšna situacija vztrajala dalj časa, bo na velikem območju do ponedeljka padlo od 100 do 250 litrov padavin na kvadratni meter, zelo verjetne so obsežne poplave,” so prognostiki navedli v zapisu.

Kakšno bo vreme od 16. do 21. septembra?

Po Arsovih napovedih bomo od ponedeljka do prihodnje sobote na robu šibkega območja visokega zračnega tlaka, v višinah pa bo na vreme pri nas vplivalo višinsko jedro hladnega zraka. V četrtek bo nad južno polovico Evrope nastalo plitvo ciklonsko območje. Prevladovali bodo vzhodni vetrovi.

Od ponedeljka do sobote bo prevladovalo razmeroma oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki bodo verjetnejše v vzhodni polovici Slovenije. Verjetnost za padavine bo povečana v četrtek. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne pa povečini med 15 in 20 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje