So z Janssenom cepili tudi mladoletnike, ki jih ne bi smeli?

Koronavirus 01. Okt 202116:04 > 16:36 1 komentar
cepljenje otrok
Rodrigo Garrido, Reuters

Po podatkih, ki jih zbira NIJZ, je bilo v Sloveniji cepljenih okrog 32 tisoč mladoletnikov. V Sloveniji sta za uporabo pri mlajših od 18 let odobreni le cepivi Pfizer in Moderna, toda statistika beleži med mladoletnimi tudi 219 cepljenj z Janssenom in 45 z AstraZeneco. Ministrstvo za zdravje je zahtevalo izredni strokovni nadzor, ki ga naj zdravniška zbornica opravi prednostno.

Po podatkih, ki jih zbira NIJZ, je bilo v Sloveniji do 1. oktobra cepljenih 31.908 mladoletnikov. Toda ali se je ob tem upoštevalo navodila stroke? Za uporabo v starostni skupini od 12 do 18 let je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila le cepivi Pfizer in Moderna, enako je tudi v Sloveniji.

Kako je torej mogoče, da je po podatkih NIJZ med mladoletnimi tudi 219 cepljenih z Janssenom in 45 z AstraZeneco?

Na NIJZ so nam odgovorili, da pričakujejo, da izvajalci cepljenja sledijo navodilom, ki so objavljena na njihovi spletni strani. Posvetovalna strokovna skupina za cepljenje nikoli ni izdala priporočil, v katerih bi bilo priporočeno cepljenje s cepivoma Janssen in Vaxzervia (AstraZeneca) za starostno skupino od 12 do 17 let, ker sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri starejših od 18 let. “Dopuščamo pa možnost, da je pri vnosih podatkov v elektronski sistem cepljenja eRCO prišlo do napak.”

MZ za izredni strokovni nadzor

Ministrstvo za zdravje je glede vprašanja zahtevalo izredni strokovni nadzor, zdravniško zbornico pa so zaprosili, naj ga izvede prednostno.

“Na prvo mesto vedno postavljamo varnost pacientov, zato smo danes na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti pri zdravniški zbornici zahtevali izvedbo izrednega strokovnega nadzora,” so sporočili z ministrstva.

Neuradno je mogoče izvedeti, da so se v cepilnih centrih oglasili tudi mladoletniki s starši, ki so želeli cepljenje z Janssenom, za katerega je potreben zgolj en odmerek, a so jih zavrnili oziroma jih prepričali v cepljenje z enim od mRNK cepiv.

Cepljenje mladostnikov sicer načeloma poteka le ob določenih terminih in takrat je v cepilnem centru prisoten tudi pediater. “Če se mladostnik cepljenja udeleži v prostih terminih, pa prisotnost pediatra ni vedno mogoča, zato vas naprošamo, da se o morebitnih dilemah predhodno posvetujete z njegovim osebnim pediatrom,” je zapisano na spletni strani ljubljanskega zdravstvenega doma.

Po 15. letu na cepljenje brez privolitve staršev

Pri otrocih, mlajših od 15 let, je za cepljenje potrebna privolitev staršev. Zato morajo biti starši tudi prisotni ob cepljenju otroka v cepilnem centru ali pa morajo podpisati pisno privolitev. Po dopolnjenem 15. letu pa se mladostniki za cepljenje odločajo sami.

Ob tem spomnimo, da pogoj PCT ne velja zgolj za odrasle, ampak tudi za mladostnike, starejše od 15 let. Medtem ko potrdilo PCT pri Janssenu dobimo po prvem oziroma edinem odmerku, moramo pri Pfizerju na izpolnjevanje pogoja čakati vsaj tri tedne, da dobimo drugi odmerek, pri Moderni pa štiri tedne. V vmesnem času pa se je še vedno treba testirati in za to plačevati.

Pogoj PCT morajo mladostniki izpolnjevati za obisk nakupovalnih središč, restavracij in lokalov, storitvenih dejavnosti, pa tudi če želijo v nedeljo k maši. Poleg tega ga potrebujejo za obšolske dejavnosti v organizaciji zasebnikov, na primer za jezikovne ali slikarske tečaji in zasebne glasbene šole. Za obisk obšolskih dejavnosti, ki potekajo v prostorih šole, za udeležbo v športnih programih in športnorekreativnih dejavnostih ter za javno glasbeno šolo pa zadošča test za samotestiranje.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje