Sodišče pritrdilo Ajanović Hovnik, Kunstelj mora preklicati navedbe o drogah

Slovenija 29. Maj 202414:50 10 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović/BOBO

Okrajno sodišče v Ljubljani je pritrdilo nekdanji ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik, ki je zaradi navedb Mitje Kunstlja, da je v preteklosti preprodajala drogo, zoper njega vložila tožbo. Kunstelj mora preklicati sporne trditve in Ajanović Hovnik plačati 2.700 evrov (z zakonskimi zamudnimi obrestmi). Ta je sicer zahtevala 4.200 evrov odškodnine. Sodba še ni pravnomočna.

Okrajno sodišče v Ljubljani je v tožbi, ki jo je zoper Mitjo Kunstlja vložila Sanja Ajanović Hovnik, razsodilo, da mora Kunstelj v 15 dneh pisno in z objavo na svoji spletni strani ter na družbenem omrežju Twitter (zdaj X) preklicati več trditev. Gre za navedbe: “V mesecih, ki so sledili, je Sanja v lokalu prodajala drogo in skrivala zalogo, ki je pripadala tolpi.” “Neprevidna Sanja je kriminalistu pod krinko večkrat prodala zavojčke heroina in kokaina.” “Obiskali so tudi Sanjo, ji vzeli prostost in jo odpeljali na policijo …” “Z nastopom Janševe vlade 2020 je bivša preprodajalka …” in “Bivša natakarica, ki so jo ujeli z drogo.”

Sodišče Kunstlju tudi prepoveduje, da bi s ponovno objavo ali drugačnim razširjanjem trditev o tem, da je Ajanović Hovnik preprodajala drogo, nadaljeval s kršenjem njenih osebnostnih pravic. Nalaga mu še, da v 15 dneh s spletne strani in s svojega profila na družbenem omrežju umakne sporno besedilo.

Sanja Ajanović Hovnik je v tožbi navedla, da so Kunstljeve objave neresnične in žaljive, da so zapisi usmerjeni v diskreditacijo nje kot (takratne) ministrice za javno upravo, s tem pa tudi v diskreditacijo vlade. Poudarila je, da je bila s spornimi zapisi izpostavljena zasmehovanju, odporu in preziru ter da je zaradi njih doživljala jezo, žalost, prizadet je bil njen občutek o lastni vrednosti …

Kunstelj kljub pravilni vročitvi na tožbo ni odgovoril, kar se po navedbah sodišča šteje, da priznava trditve v tožbi.

“Pričakujem, da se Kunstelj javno opraviči in navedbe umakne”

Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da je bila Ajanović Hovnik kot ministrica in članica vlade nosilka visoke politične funkcije, zato je obstajal pričakovan javni interes za spremljanje in ocenjevanje njenega dela in njene osebne primernosti za takšno politično funkcijo. “Vsekakor bi imela javnost pravico in interes vedeti, če je takrat aktualna ministrica v preteklosti izvrševala sporna ravnanja in bila storilka kaznivih dejanj, vendar objava takega zapisa, ki očitkov z ničimer ne utemeljuje, ni razprava v javnem interesu in ne more biti v javnem interesu,” je navedlo sodišče.

Dodalo je, da so zapisi, ki jih je objavil Kunstelj, le gole trditve, brez navedbe dokazov ali virov informacij, ki bi jih lahko potrdile oziroma bi omogočale preverbo ter nadaljnjo razpravo o resničnosti navedenih trditev. “Zgolj navajanje trditev je za javno razširjanje tako hudih obtožb, kot je storitev kaznivega dejanja, premalo in povsem nekonkretizirano. Škodujejo časti in ugledu prizadetega. Očitek storitve kaznivega dejanja, brez vsakršne dejanske osnove za očitke, je objektivno žaljiv, poleg tega pa je iz konteksta zapisa razvidno, da je pisanje cinično in da je njegov namen tožečo stranko prikazati v negativni luči ter izzvati posmeh in zgražanje, zase pa pozornost javnosti.” Sodišče je zaključilo, da gre pri Kunstljevih navedbah za žaljivo objavo, ki je bila dana le z namenom osebne diskreditacije, sramotenja in poniževanja tožeče stranke.

Sanja Ajanović Hovnik je zaradi duševnih bolečin, ki da jih je utrpela zaradi razžalitve dobrega imena in časti ter posega v osebnostne pravice, zahtevala odškodnino v višini 4.200 evrov. Sodišče ji je delno ugodilo – kot pravično in primerno denarno zadoščenje za prestane duševne bolečine je določilo znesek 2.700 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19. maja lani dalje. Prav tako je Kunstelj dolžan Ajanović Hovnik povrniti stroške postopka v višini 682,99 evra.

Zoper sodbo je v 30 dneh od prejema pisnega odpravka dovoljena pritožba.

Sanja Ajanović Hovnik je za N1 dejala, da od Kunstlja pričakuje predvsem to, da se javno opraviči in sporne navedbe umakne. Teh je bilo namreč tudi po vložitvi tožbe še veliko. Sicer pa Ajanović Hovnik Kunstlja toži tudi kazensko – obravnava bo predvidoma konec septembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje