Šolar v Črnomlju vrstnici grozil in kazal orožje, njegovemu očetu zasegli puško

šola, nasilje
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Učenec ene od osnovnih šol v Črnomlju je grozil vrstnici, grožnje pa podkrepil z objavo fotografije na družbenem omrežju, na kateri drži zračno puško, je poročal 24ur.com. Policisti so z otrokom opravili razgovor, mu zasegli puško ter nato obravnavali tudi njegovega očeta. Ugotovili so, da je imel tudi on neprijavljeno orožje, ki so ga zasegli.

Učenec ene od osnovnih šol v Črnomlju je grozil vrstnici, grožnje pa podkrepil z objavo fotografije na družbenem omrežju, na kateri drži zračno puško, je poročal 24ur.com. Policisti so z njim opravili razgovor, mu zasegli puško ter nato obravnavali tudi otrokovega očeta. Ugotovili so, da je imel tudi on neprijavljeno orožje.

Na policijski upravi Novo mesto so za N1 potrdili, da so bili črnomaljski policisti obveščeni o ravnanju otroka iz ene izmed izobraževalnih ustanov na območju Črnomlja, ki je grozil vrstnici in na družbenem omrežju objavil fotografijo z orožjem. “Policisti so nemudoma in v prisotnosti staršev opravili razgovor z otrokom. O tem so obvestili pristojno državno tožilstvo in center za socialno delo. Zasegli so tudi zračno puško, s katero se je fotografiral,” so sporočili s policije.

Zaradi suma posesti nezakonitega orožja so policisti pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo in 52-letnemu osumljencu iz okolice Metlike, otrokovemu očetu, zasegli še eno starejšo lovsko puško, za katero nima ustreznih dovoljenj, cev puške in več nabojev. Zoper moškega bodo po opravljeni kategorizaciji orožja zaradi kršitev določil zakona o orožju uvedli prekrškovni postopek.

Rešitve bo iskal multidisciplinarni tim

Kot so sporočili, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem vseh okoliščin ter opravljajo razgovore s predstavniki šole in otroki. Sodelovali bodo tudi na multidisciplinarnem timu, v okviru katerega bodo predstavniki različnih institucij iskali primerne rešitve.

Na osnovni šoli so dogodek za 24ur.com potrdili. O spletni grožnji je bila po besedah ravnatelja v začetku septembra obveščena ena od učiteljic. Obvestilo so resno obravnavali – poklicali so policijo, center za socialno delo in starše, je zagotovil ravnatelj.

“Na šoli smo ukrepali v skladu s protokolom o zaznavi nasilja, vzgojnim načrtom in veljavno zakonodajo in na tej podlagi pripravili strategijo reševanja nastale situacije in sprejeli stroge ukrepe za zagotavljanje varnosti učencev. Obenem sodelujemo tudi s pristojnimi zunanjimi institucijami,” je za 24ur.com še pojasnil ravnatelj.

Ker so v dogodek vpletene mladoletne osebe, več informacij niti šola niti policija ne smeta izdati. “Pojasnjujemo, da je v dejanjih, v katera so vključeni otroci, treba izhajati iz zaščite koristi otrok, njihove zasebnosti in integritete. Objava kakršnihkoli podatkov o otrocih, ki so udeleženi v uradnih postopkih, predstavlja kaznivo dejanje kršitve tajnosti postopka po 287. členu Kazenskega zakonika,” je poudarila policija.