ŠOS pričakuje povabilo ministrstva k pripravi strategije za odpravo prekarnosti

Slovenija 21. Avg 202422:05 0 komentarjev
Pozdrav brucem 2023 na Kongresnem trgu
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Študentska organizacija Slovenije odgovarja vladnemu uradu za komuniciranje, da je bila o pripravi izhodišč za pripravo strategije za odpravo prekarnosti obveščena iz medijev. Ukom je namreč navedel, da se je ministrstvo za delo večkrat sestalo s predstavniki ŠOS v zvezi s strategijo odprave prekarnosti. Zdaj pričakujejo poziv ministrstva za vključitev v pripravo tega dokumenta.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je bila o pripravi izhodišč za pripravo strategije za odpravo prekarnosti obveščena iz medijev, so v odzivu na navedbe urada vlade za komuniciranje, da so se z ministrstvom za delo večkrat sestali v zvezi s strategijo, zapisali v ŠOS.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je nedavno na očitke Mladinskega svetu Slovenije (MSS), da vlada ne spoštuje lastnih zavez glede mladinskih vprašanj, med naštevanjem, kaj je vlada v skrbi za mlade storila po posameznih resorjih, za STA navedel, da so se predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti večkrat sestali s predstavniki ŠOS in sindikatom Mladi plus tudi v zvezi s strategijo odprave prekarnosti.

“Študentska organizacija Slovenije je bila o pripravi izhodišč za pripravo strategije za odpravo prekarnosti obveščena iz medijev. Na podlagi medijskega poročanja so pristojno ministrstvo zaprosili za posredovanje izhodišč, ki so jih tudi prejeli,” so v sporočilu za javnost zapisali.

Glede na to, da izhodišča naslavljajo pomen socialnega dialoga in sodelovanja deležnikov pri pripravi strategije, pa tudi področje študentskega dela, je ŠOS ministrstvo pozval k vključitvi v skupino za pripravo strategije. Kot so pojasnili, zakon o skupnosti študentov namreč državnim organom nalaga zagotavljanje sodelovanja predstavnikov ŠOS pri obravnavi vseh zadev, ki urejajo vprašanja ekonomske in socialne varnosti študentov.

Od ministrstva pa so prejeli odgovor, da bodo “pri oblikovanju ukrepov na podlagi strategije ključni tudi informiranost in vključenost širše javnosti ter dialog med vsemi deležniki. V proces pisanja in sprejemanja strategije bodo vključeni socialni partnerji, predstavniki stroke in civilne družbe”.

“S predstavniki ministrstva se na navedeno temo žal še nismo srečali, kljub našemu pozivu pa pristojno ministrstvo ne izkazuje interesa, da bi ŠOS v pripravo strategije tudi vključili,” v sporočilu povzemajo besede predsednika ŠOS Luke Mihaliča. Kljub temu pa v ŠOS, kot pravi, še vedno pričakujejo, da bodo vključeni v delovno skupino, še posebej, če pristojno ministrstvo to z javnostjo že komunicira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!