Špansko sodišče spet zavrnilo amnestijo za Puigdemonta, ki ostaja v izgnanstvu

Slovenija 10. Sep 202415:26 1 komentar
Carles Puigdemont
Foto: Lorena Sopena/REUTERS

Špansko vrhovno sodišče je danes znova zavrnilo amnestijo za nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki mu v Španiji še vedno grozi aretacija, čeprav je v državi maja obveljal zakon o amnestiji za katalonske separatiste.

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont se je sicer avgusta pojavil v Barceloni, a je nemudoma znova izginil in odšel v tujino.

Španski sodnik Pablo Llarena je zavrnil pritožbe Puigdemonta in dveh nekdanjih uradnikov, ki sta tako kot nekdanji katalonski voditelj obtožena poneverbe javnih sredstev, pa tudi pritožbo državnega tožilca na predhodno sodbo z dne 1. julija, je sodišče navedlo v sklepu, ki ga je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Llarena je vse njihove argumente ocenil kot neutemeljene in zatrdil, da je v celoti upošteval zakon, je še zapisalo vrhovno sodišče. Enako kot v julijski sodbi je znova zatrdil, da zakon o amnestiji v primeru kaznivega dejanja poneverbe javnih sredstev ne velja.

Kljub zakonu o amnestiji se ne more vrniti v domovino

Puigdemont se tako še vedno ne more vrniti v domovino, čeprav je vlada v Madridu pod vodstvom socialistov premierja Pedra Sancheza po številnih polemikah in nasprotovanju dela španske javnosti sprejela zakon o amnestiji za katalonske separatiste, ki so jih preganjali po neuspešnem referendumu o osamosvojitvi Katalonije leta 2017, v zameno pa v parlamentu dobila podporo Puigdemontove katalonske separatistične stranke Junts.

Puigdemont je leta 2017 pobegnil iz Španije in še danes živi v izgnanstvu. Nekdanji katalonski voditelj se je sicer v začetku avgusta pojavil v Barceloni pred glasovanjem parlamenta o novi regionalni vladi in nagovoril svoje privržence, nato pa izginil, preden bi ga lahko prijeli.

Policija je takrat sprožila obsežno iskalno akcijo, vendar je Puigdemontu uspelo pobegniti. Po navedbah svojih sodelavcev je odšel nazaj v Belgijo, kjer je sicer preživel večji del sedemletnega izgnanstva. Katalonska policija je kmalu zatem aretirala tri svoje policiste zaradi suma, da sta pomagala Puigdemontu pri begu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje