Spet udarili drzni tatovi: “Ljudje so še vedno preveč zaupljivi”

Črna kronika 26. Maj 202410:31 1 komentar
vrata
Foto: PROFIMEDIA

Ljubljanski policisti znova poročajo o primerih drznih tatvin. Neznani moški, ki je z izgovorom, da mu je zmanjkalo goriva, domačina prepričal, da ga je spustil v hišo, nato pa je tam kradel. V drugem primeru pa je storilec domačinki ukradel nakit, ko je ni bilo v hiši. Kljub številnim opozorilom in medijskemu poročanju policisti opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni in zaupljivi do neznancev, ki se prikažejo na vhodnih vratih. Žrtve so predvsem starejši občani, storilci pa jih zamotijo s pogovorom.

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so znova obravnavali dve drzni tatvini.

Prva se je zgodila v petek dopoldne na Viru pri Domžalah, neznani moški je pristopil do hiše oškodovanca in z izgovorom, da mu je zmanjkalo goriva, domačina prepričal, da ga je spustil v hišo in mu ukradel denarnico, nato je odšel. Policija je izdala tudi opis storilca: Moški, star med 25 in 30 let, visok okoli 180 centimetrov. Oblečen je bil v temnejša športna oblačila z barvnimi vzorci.

V soboto so bili policisti obveščeni o drzni tatvini v Logatcu, ko je neznanec vstopil v hišo domačinke, ko je ta bila zunaj, in ji ukradel nakit. Nato se je odpeljal s svetlejšim avtomobilom.

Policisti v obeh primerih zbirajo obvestila za izsleditev storilcev, o okoliščinah bodo nato obvestili pristojno državno tožilstvo.

Storilci kradejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni, pravi policija.

Žrtve predvsem starejši

Žrtve so predvsem starejši občani, storilci pa jih zamotijo s pogovorom. Zlažejo se jim, da so serviserji, da bodo popravljali odtoke, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode oziroma da se zanimajo za nakup starega železa … Tako domačine zvabijo iz hiše.

“Odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je žrtev zamotil, se vljudno poslovi in zapusti kraj,” opisuje policija. Kljub številnim opozorilom in medijskemu poročanju možje v modrem opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni in pozorni do neznancev, ki se prikažejo na vhodnih vratih.

Drzne tatvine
Foto: PROFIMEDIA

Zato policija občanom znova svetuje, da naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. “Hišo oziroma stanovanje vedno zaklenite, ključ pa vzemite s seboj, tudi če stopite samo za vogal,” poziva policija.

Naj vam pokažejo izkaznico

Bodite pozorni tudi na videz oseb, na njihova oblačila in govor, pa tudi na vozilo, s katerim so se pripeljale. Skušajte si zapomniti znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila. Če se osebe izdajajo za serviserje ali uslužbence telekomunikacijskih podjetij od njih zahtevajte, naj vam pokažejo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog.

Če kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, možje v modrem priporočajo, da o tem takoj obvestite policijo na številko 113 ali pa se zglasite na najbližji policijski postaji. “Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo z njimi in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe,” še prosi policija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje