Spletni prevaranti na delu: v vašem imenu lahko najamejo hitri kredit

Digitalno 09. Okt 202410:01 0 komentarjev
Uporaba mobilne banke
PROFIMEDIA

Hitri kredit v našem imenu lahko sklene tretja oseba, če ima dostop do naše spletne banke. Kako se ogniti zapletom?

Možnost sklenitve hitrega kredita je dobrodošla za vse, ki v hitrem ritmu življenja ali nimajo časa obiskati banke ali jim izpolnjevanje množice obrazcev dela preglavice. A ta opcija lahko povzroči tudi težave. Kredit v našem imenu namreč lahko sklene tretja oseba, torej tudi nekdo, ki je nedovoljeno vstopil v našo spletno banko.

Poleg razpoložljivih sredstev na vseh naših računih lahko odtuji znesek hitrega kredita, ki pa ga mora uradni posojilojemalec, torej oškodovana oseba, odplačati banki. Zveza potrošnikov Slovenije zato svetuje, naj nikomur ne omogočimo dostopa do svoje spletne ali mobilne banke. Prav tako z ljudmi ne smemo deliti gesel in drugih občutljivih podatkov.

Po drugi strani pa so po navedbah zveze potrošnikov hitri krediti velikokrat lahko tudi spletna prevara, kjer žrtev vplača določen znesek, kredit pa na njen račun ni nikoli nakazan.

Kredite je zato treba najemati pri bankah in podjetjih, ki imajo za to ustrezno dovoljenje. Če se odločimo za najem hitrega kredita, na Vem več svetujejo, da si za odločitev vzamemo čas, kredita ne najemamo impulzivno, se vprašamo, ali nakup lahko odložimo, preverimo, ali si odplačevanje kredita lahko privoščimo in primerjamo ponudbo hitrih kreditov s klasično ponudbo.

Podrobnejše informacije o spletnih prevarah, najemanju kreditov in pravicah potrošnikov lahko najdete na spletnem mestu Vem več, ki ga upravlja Zveza potrošnikov Slovenije.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!