Spor med poslancema Svobode: “Besedo ste dali le zagovornikom jedrskega lobija”

Slovenija 02. Okt 202412:33 12 komentarjev

Na seji parlamentarnega odbora za infrastrukturo, ki je razpravljal o odloku za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji JEK2, se je vnel spor med poslancema Gibanja Svoboda Natašo Avšič Bogovič in Miroslavom Gregoričem. Ta je Avšič Bogovič najprej kritiziral, ker na sejo odbora ni povabila ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra, nato pa ji je očital, da je besedo dala samo zagovornikom jedrskega lobija. Zaradi nesoglasij med poslancema Svobode je bila seja prekinjena za 15 minut.

Poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič je svoji poslanski kolegici in predsednici odbora za infrastrukturo Nataši Avšič Bogovič že na začetku seje predlagal, naj obravnavo predlog odloka za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2) preloži za vsaj teden dni.

Kot razlog za to je navedel, da na seji odbora ni ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra. “Tukaj ne bomo govorili o projektu Nuk 2 ali o obnovi opere v Ljubljani in Mariboru, ampak o največjem jedrskem in energetskem objektu v državi, o investiciji, ki je 10-krat dražja od Teša 6. Zakaj na seji ni ministra, pristojnega za energetiko, ali državnega sekretarja?” je opozoril Gregorič.

Avšič Bogovič je nato vprašal, ali je na sejo povabila tudi predstavnike pristojnega ministrstva in ali so ti njeno vabilo mogoče prezrli. “Kako lahko razpravljamo o energetskem objektu brez pristojnega ministra? Ali je odstavljen oziroma ali smo ga mi odstavili? Tega res ne razumem,” je dodal poslanec Svobode.

Avšič Bogovič: Vsi, ki so se želeli udeležiti seje, so dobili vabilo

Avšič Bogovič mu je odgovorila, da bodo na seji odločali samo o odloku za razpis referenduma ter da se po običajni parlamentarni praksi in v skladu z določbami poslovnika državnega zbora na tovrstne seje ne vabi predstavnikov ministrstva. Ob tem je dodala, da so vabilo naknadno po sklicu seje prejeli vsi predstavniki zainteresirane javnosti, med drugim državni sekretar v premierjevem kabinetu Danijel Levičar.

“Vsi, ki so se želeli udeležiti seje odbora, na kateri se sprejema odlok o referendumu, so vabilo prejeli,” je dejala Avšič Bogovič. Gregorič ji je na drugi strani odvrnil, naj mu navede člen poslovnika, ki govori o tem, da se pristojni minister ne vabi na sejo odbora.

Avšič Bogovič mu je odgovorila, da takšnega člena v poslovniku ni, obstaja pa parlamentarna praksa, da se s sklicem seje poleg članov odbora na sejo povabi samo predstavnike zakonodajno-pravne službe državnega zbora. “Ker pa sem po sklicu seje prejela večje število prošenj zainteresirane javnosti za udeležbo na seji, sem se odločila njihovi želji ugoditi,” je dejala Avšič Bogovič.

Nataša Avšič Bogovič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Gregorič že večkrat opozoril na pomanjkljivosti projekta JEK2

Predsednica odbora je Gregoriča nato vprašala, ali je dobil vsa ustrezna pojasnila, vendar ji je ta odvrnil, da jih ni, in ji očital, da je besedo dala “vsem zagovornikom jedrskega lobija”. Na vprašanje Avšič Bogovič, kdo so tako imenovani predstavniki jedrskega lobija, pa je poslanec Svobode odgovoril, da bi med njimi najprej navedel njeno ime. Avšič Bogovič se je nato odločila, da sejo prekine za 15 minut.

Miroslav Gregorič, Gibanje Svoboda
Miroslav Gregorič Borut Živulović/BOBO

Spomnimo, da je Gregorič že večkrat opozoril na pomanjkljivosti projekta JEK2 in njegovega političnega vodenja ter da je umaknil svoj podpis pod predlog za razpis o posvetovalnem referendumu o JEK2, ki so ga vložili poslanci Svobode, SDS, NSi, SD in poslanca manjšin. Proti so bili v Levici, svoj podpis pod predlog pa je poleg Gregoriča umaknila tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje