Sprehajalci se izogibajo območja Svetega Urha: “To se dogaja že pri belem dnevu”

Foto: bralec

Sprehajalci v okolici Svetega Urha v Ljubljani zadnje čase opažajo povečano število poskusov vlomov v osebna vozila. Eden od njih je za N1 povedal, da se ti dogajajo že pri belem dnevu in da krajanom ni več do obiska sprehajalne poti. Na policiji pravijo, da so letos na omenjenem območju obravnavali dva vloma in šest poskusov vloma, v istem obdobju lani pa en vlom. Pristojni sprehajalcem svetujejo, naj za varnost vozila poskrbijo tako, da v njem ne puščajo vrednejših predmetov.

Sprehajalci in krajani Sostrega zadnje čase opažajo povečano število poskusov vlomov v parkirana vozila na območju Svetega Urha. “Poskusi vlomov so se sprva dogajali v večernih urah, po mraku, zdaj pa že pri belem dnevu,” je sporočil bralec.

Izpostavil je, da se je zeleni kotiček za sprostitev in rekreacijo s pomembno kulturno vrednostjo spremenil v “nevarno območje”, krajanom pa da ni več do obiska. “Med obiskovalci se iz dneva v dan širita nelagodje in negotovost, saj ne vedo, kaj jih bo čakalo ob vrnitvi na parkirišče,” je poudaril. Posebej se okoliški prebivalci Svetega Urha izogibajo v večernih urah. “To je resen problem,” je pojasnil za N1.

Okoliški krajani in sprehajalci so o tem že seznanili policijo, a pravijo, da povečane prisotnosti policije na območju niso zaznali. Zato jih razmere še naprej skrbijo.

Policisti obravnavali dva vloma in šest poskusov

Na policiji so medtem za N1 dejali, da na navedenem območju v skladu s kadrovskimi zmožnostmi večkrat opravljajo kontrole. Ker se zavedajo pomena sodelovanja z lokalno skupnostjo, z njimi navezujejo stike in si vzajemno posredujejo informacije.

V letošnjem letu so na parkirišču pod Svetim Urhom obravnavali šest poskusov vlomov v vozila in dva dejanska vloma. Storilec je iz dveh vozil ukradel žensko torbico. “Podobni vlomi so občasno tudi na drugih pohodniških izhodiščih,” so zapisali na Policijski upravi Ljubljana. Večja možnost storitve omenjenih kaznivih dejanj je po njihovih navedbah na odmaknjenih in neosvetljenih parkiriščih, kjer je manjše število ljudi. V istem obdobju lani so obravnavali en vlom.

Foto: bralec
Foto: bralec
Foto: bralec
Foto: bralec

S pozivom k ukrepanju so se krajani obrnili tudi na Mestno občino Ljubljana in četrtno skupnost Sostro. Iz skupnosti so za N1 sporočili, da bodo o pozivu razpravljali na naslednji seji. Varnost je bila sicer ena od točk zadnje seje, ki so se je udeležili tudi predstavniki ljubljanskega mestnega redarstva in policije. “Izpostavljeno je bilo, da je četrtna skupnost ena najbolj varnih ter da večjih kršitev niso zaznali (…). Kot so sicer predstavniki policije že večkrat pojasnjevali, je Ljubljana varno mesto,” so še pojasnili.

Da na omenjenem območju izvajajo nadzore, pravijo tudi na ljubljanskem mestnem redarstvu. Iz odgovora za N1 sicer izhaja, da gre za preventivne in ne izredne ali dodatne nadzore. “Mestno redarstvo izvaja nadzore nad spoštovanjem javnega reda in miru iz svojih pristojnosti na celotnem območju Mestne občine Ljubljana, vključno z lokacijo, o kateri sprašujete. Preventivne nadzore bomo vsekakor izvajali tudi v prihodnje ob rednem delu in ukrepali skladno z zakonskimi določbami in pristojnostmi.” Če redarji med nadzorom opazijo kakršnokoli kaznivo dejanje, o tem obvestijo ostale organe.

Kako se lahko zaščitite pred vlomom?

Na ljubljanski občini vsem sprehajalcem na območju svetujejo, naj svojega premoženja ne puščajo v avtomobilu – v nasprotnem primeru naj vrednejše predmete skrijejo pred pogledi mimoidočih. Ljudje naj preverijo, ali so zaklenili vozilo in zaprli vsa okna. “Najpomembnejša je lastna varnost občanov oziroma sprehajalcev. Če opazijo, da nekdo izvaja kaznivo dejanje, naj o tem nemudoma obvestijo policijo, pri tem pa naj se ne izpostavljajo,” so zaključili. Enako opozarjajo na policiji.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje