Sprememba: po poživitveni odmerek že po dveh mesecih

Koronavirus 02. Nov 202115:13 > 16:04 komentarjev
cepivo
Dado Ruvic/Reuters

Posvetovalna skupina za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beović, cepljenim z vektorskimi cepivi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 priporoča po vsaj dveh mesecih. To pomeni, da lahko poživitveni odmerek po dveh mesecih prejmejo vsi, ki so bili cepljeni s cepivom AstraZenece in Janssena.

Na podlagi trenutne epidemiološke slike je poživitveni odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi (AstraZenece in Janssena), priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju, piše v dokumentu, ki je objavljen na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepljeni s cepivom Pfizerja ali Moderne: po poživitveni odmerek po šestih mesecih

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNK cepivi ali kot “mešana shema” (Vaxzevria in mRNK cepivo), in poživitvenim odmerkom ostaja vsaj šest mesecev.

Za koga je priporočljiv poživitveni odmerek:

– oskrbovance DSO in drugih socialnovarstvenih zavodov (SVZ),
– osebe, stare 50 let in več, in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost,
– družinske člane imunsko oslabljenih oseb,
– osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo,
– osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.

Za poživitveni odmerek se uporabi mRNK cepivo

Kot piše v dokumentu, se za poživitveni odmerek uporabi mRNK cepivo: poln odmerek cepiva Comirnaty (Pfizer/BioNTech) ali polovični odmerek cepiva Spikevax (Moderna). Pri tem je cepljenje s cepivom Moderne priporočeno le za osebe, ki so starejše od 30 let. Če je uporaba mRNK cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo.

Po starih priporočilih NIJZ, ki so veljala do danes, je bil priporočen razmak med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom šest mesecev. Medtem ko so se javni zavodi tega priporočila strogo držali, je koncesionar ZZ Zdravje, ki cepljenje izvaja na več lokacijah v prestolnici, tretji odmerek omogočal že prej.

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Kaj moram storiti, če se želim cepiti s tretjim odmerkom?

Za cepljenje s tretjim odmerkom ni potrebno naročanje. V cepilnem centru se lahko zglasite v prosto dostopnih terminih, je zapisano na spletni strani ZD Ljubljana. Naročanje ni potrebno tudi, če se odločite za cepljenje na kateri od lokacij Medicinskega centra Ljubljana (MCL). V ZD Adolfa Drolca Maribor medtem pravijo, da imajo zaradi lažje organizacije sicer raje, da se ljudje na cepljenje naročijo, a je mogoče priti tudi brez vnaprej določenega termina.

Kaj tretji odmerek pomeni za vaše covidno potrdilo?

Ko boste prejeli tretji odmerek cepiva, morajo pristojni to vnesti v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO). Na zVem se vam bo tako posodobilo število cepljenj oziroma odmerkov na 3/3, ob tem pa se generira nova QR koda.

Študija ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) je pokazala, da je učinkovitost tam odobrenih cepiv pri preprečevanju hospitalizacije pri Moderni 93-odstotna, pri Pfizerju 88-odstotna in pri cepivu Janssen 71-odstotna. Posledično je Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala priporočilo, da vsak, ki je prejel cepivo J & J pred več kot dvema mesecema, prejme poživitveni odmerek.