Stanovalci v Ljutomeru se morajo zaradi denacionalizacije stavbe izseliti

Slovenija 18. Okt 202414:14 0 komentarjev
Foto: Google street view

Najemniki stanovanj v stavbi na Prešernovi cesti 13 v Ljutomeru so dobili odpovedi najemne pogodbe z rokom izselitve do konca leta, saj denacionalizirano stavbo prodajajo. Ob opozorilih, da gre za ranljive skupine prebivalstva, so na agenciji, ki objekt prodaja, dejali, da ponujajo nadomestna stanovanja. Rok izselitve so pripravljeni podaljšati.

Stavbo so po denacionalizacijskem postopku, ki se je zaključil leta 2008, prevzeli dediči lastnice. V njej je sedem stanovanj s stanovalci, od tega imajo trije neprofitno najemnino. Po navedbah v pismu, ki ga je anonimni pošiljatelj poslal medijem, ima ena družina šoloobvezne otroke, pogodbe o najemu pa so bile sklenjene za nedoločen čas.

Leta 2022 so se dediči odločili, da nepremičnino prodajo, lani pa so po besedah predstavnika nepremičninske agencije Rajka Šimonke našli kupca. Ta je izrazil željo, da bi bila ob prevzemu stavba prazna. V njej naj bi uredil deset novih stanovanj.

Agencija je tako decembra lani stanovalcem poslala obvestila o odpovedi najemnih pogodb ter jim dala leto dni za izselitev. V anonimnem pismu je avtor zapisal, da najemnikov nikoli niso seznanili s postopki spremembe lastništva stavbe.

Šimonka je zatrdil, da lastniki objekta stanovalcev ne želijo deložirati. Rok za izselitev so pripravljeni podaljšati do marca 2025, če stanovalci do takrat ne najdejo novih domov. Šimonka je poudaril, da ne bo nihče od stanovalcev ostal na cesti, dodal pa, da je v agencijo na pogovor prišla le ena najemnica.

“Tudi na njihovi strani mora biti izkazan interes. Verjamem, da je to zanje neprijetno, nekateri so tu 40 let in najemnine so res nizke,” je povzel Šimonka. Kot je še pojasnil, je stanovalcem v najem ponudil druga stanovanja, a ni nihče sprejel ponudbe.

Občina: Da najemniki niso vedeli za spremembo lastništva, ne drži

Na Občini Ljutomer so za STA potrdili, da je bila stavba do leta 2008 v občinski lasti, nato pa v denacionalizacijskem postopku skupaj s sosednjo stavbo vrnjena upravičencem. Občina je Upravni enoti Ljutomer ob začetku postopka predlagala, da nepremičnin ne vračajo v naravi. V stavbah je imel nekoč namreč sedež Zdravstveni dom Ljutomer, pozneje pa so objekte v celoti prenovili, z investicijskimi vlaganji pa se je vrednost nepremičnin povečala, so zapisali na občini.

Občina je upravno enoto obvestila, da se ne strinja z vračilom stanovanjske stavbe v naravi, saj je bilo v objektu 10 stanovanj, ki so bila najemnikom oddana za nedoločen čas. Obvestili so jih tudi, da nimajo sredstev za odkup objektov na Prešernovi cesti 13 in 13 a, niti sredstev za izplačilo odškodnine kot nadomestila za vračanje objektov v naravi, so zatrdili.

“Občina Ljutomer je od takrat plačevala le subvencije za najemnine. Izjava, da najemniki niso vedeli za spremembo lastnika nepremičnin, nikakor ne more držati,” so za STA še zapisali na občini.

Tistim najemnikom stavbe, ki so se na občini oglasili glede najema občinskega stanovanja, so predstavniki občine povedali, naj podajo vlogo na naslednji javni razpis za dodelitev neprofitnega stanovanja. Javni razpis je bil objavljen aprila letos, nanj pa se je prijavilo pet najemnikov s Prešernove ceste 13. “Gre za dve samski osebi in tri prosilce z dvema družinskima članoma. Na javni razpis vloge za dodelitev stanovanja ni podala nobena družina s šoloobveznimi otroki,” so še dodali na občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!