Stavka zaposlenih na več upravnih enotah bo začasno prekinjena

Slovenija 02. Jul 202414:35 > 18:33 6 komentarjev
Upravna enota Ljubljana (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so na dopoldanskem zboru delavcev z veliko večino potrdili predlagan stavkovni sporazum, ki ga je konec prejšnjega tedna ponudila vlada. Zaposleni na največji upravni enoti v državi bodo tako začasno prekinili stavko. Za tem je stavkovni sporazum podprlo še več upravnih enot. Skupaj do zdaj že 18, osem jih je proti.

Na največji upravni enoti v državi, Upravni enoti Ljubljana, je bil v dopoldanskih urah sklican zbor zaposlenih, ki stavkajo že vse od 15. maja. Kot je za N1 dejal Dragan Stanković, predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana, so želeli od zaposlenih slišati mnenje glede osnutka predlaganega stavkovnega sporazuma, ki ga je sindikatu po četrtkovem sestanku posredovala vlada.

Stanković, ki je že v ponedeljek za N1 predlagani sporazum ocenil kot dober, je po današnjem sestanku sporočil, da so zaposleni na zboru delavcev s podporo velike večine sprejeli stavkovni sporazum. To pomeni, da bodo zaposleni na ljubljanski upravni enoti stavko začasno prekinili.

Po besedah predsednika Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana je vlada ugodila nekaterim pripombam, ki so jih podali sindikalni in stavkovni zaupniki, zdaj pa morajo počakati na odločitve drugih upravnih enot po državi, ali bodo podprli predlagan stavkovni sporazum.

“Želim si, da bi se tudi na drugih upravnih enotah po državi, kjer zaposleni trenutno še stavkajo, odločili podpreti stavkovni sporazum in slediti UE Ljubljana. V nasprotnem primeru se bodo morali odločiti, ali bodo stavko nadaljevali,” je dejal Stanković.

Na vprašanje, kdaj bodo podpisali stavkovni sporazum z vlado, je odgovoril, da točnega datuma še ni, naj bi se pa to zgodilo v naslednjih dneh. Ob tem je dodal, da je treba v sporazum vnesti še nekaj manjših redakcijskih popravkov, ki pa niso vsebinski.

Stavkovni sporazum za zdaj podprlo 18 upravnih enot, osem proti

Stavkovni sporazum je za zdaj izglasovalo 18 upravnih enot, osem jih je proti, odločitev 20 upravnih enot pa še ni znana, je za STA dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Če bodo upravne enote stavkovni sporazum, ki jim ga je poslala vlada, podpisale, bodo stavko na teh enotah zamrznili, je še dejal.

Verk je potrdil, da so se za podpis sporazuma med drugim odločili na upravnih enotah v Ljubljani, Ajdovščini, Dravogradu, Ilirski Bistrici, Kranju, Litiji, Mozirju, Postojni, Radljah ob Dravi, Rušah, Šmarju pri Jelšah in Velenju. Pričakuje, da bo odločitev 20 enot znana v sredo.

Stavka na upravnih enotah
Ljudje pred ljubljansko upravno enoto čakajo več ur. (Foto: N1)

Kot je pojasnil Verk, lahko vsaka upravna enota k podpisu sporazumu pristopi individualno, ne glede na odločitev ostalih upravnih enot. “Obstaja tudi nevarnost, da bodo nekateri nadaljevali s stavko,” je pojasnil.

Ko bodo v sindikatu prejeli odločitev vseh enot, bodo o tem obvestili načelnike upravnih enot, službo za upravne enote oziroma ministrstvo za javno upravo in javnost. Podrobnosti sporazuma Verk ni natančno komentiral, je pa pojasnil, da je vlada v sporazumu predlagala dodatek zaposlenim za povečan obseg dela. Poleg tega so predlagali dvig plač za najnižje ovrednotena delovna mesta. (vir: STA)

Sporazum o začasni prekinitvi stavke upravnih enot bo začel veljati na dan podpisa z vladno stranjo.

Zaposleni na 34 od skupno 58 upravnih enot so 15. maja začeli neprekinjeno stavko, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. Po zadnjih podatkih ministrstva za javno upravo vsakodnevno stavkajo zaposleni na 23 upravnih enotah, ob sredah pa še na 14 enotah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje