Ste vedeli, da lahko v sezoni klopov cepljenje opravite hitreje?

Slovenija 20. Jun 202405:20 0 komentarjev
klop na koži
KME se prenaša prek vboda okuženega klopa (Foto: PROFIMEDIA)

Sezona klopov traja od zgodnje pomladi do jeseni. Ker veliko klopov pri nas prenaša bolezni, kot sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME), se je treba pred odhodom v naravo ustrezno zaščititi. Najučinkovitejša zaščita pred KME je cepljenje, ki je na voljo vse leto. Ko je potrebna čimprejšnja zaščita, je na voljo tudi hitra shema cepljenja. Kje se cepiti in koliko cepljenje stane?

Obolevnost za klopnim meningoencefalitisom je v Sloveniji med največjimi v Evropi – po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) letno zboli približno 170 ljudi. Pogostost okužb je največja na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

Prvi znaki bolezni se lahko pojavijo sedem do 14 dni po okužbi, običajno pa poteka dvofazno. Prvo obdobje bolezni se kaže kot kratka neznačilna vročinska bolezen z mišičnimi bolečinami, utrujenostjo in glavobolom. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja okrog osem dni. Drugo obdobje bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, kar lahko pušča dolgotrajne posledice (glavobol, utrujenost, motnje zbranosti, motnje spomina), včasih tudi trajne ohromitve (5 odstotkov) ali celo smrt (1 odstotek).

Bolezen najučinkoviteje preprečujemo s cepljenjem, ki je priporočljivo za vse starejše od enega leta, ki živijo na endemskem območju oziroma se tam gibajo.

Leta 2019 so v Sloveniji v program cepljenja uvedli cepljenje odraslih in otrok – otrok, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti, in odraslih, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let.

Zamudniki za cepljenje proti KME pa so otroci, rojeni v letu 2016 ali kasneje, in tisti odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali pozneje. Za zdaj se dostop širi vsako leto za eno generacijo odraslih in eno generacijo otrok, pojasnjujejo na NIJZ. Brezplačna cepljenja izvajajo izbrani osebni zdravniki.

Cepljenje je nujno pri ljudeh, ki so pri svojem delu ali praktičnem pouku izpostavljeni okužbi z virusom KME. Cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva, ki se plačajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Za druge prebivalce, ki ne spadajo v zgoraj navedene skupine, je treba cepljenje plačati. Cena osnovnega cepljenja proti KME za odrasle je 84 evrov, za otroke pa 81 evrov. En odmerek stane 28 evrov za odrasle oziroma 27 evrov za otroke.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva – drugi odmerek sledi po enem do treh mesecev po prvem, tretji pa od pet do 12 mesecev po drugem. Da vzdržujemo zaščito, potrebujemo poživitvene odmerke, in sicer prvega po treh letih, naslednje pa na pet let. Pri osebah, starejših od 60 let, so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Najbolje je, da se s prvima odmerkoma cepimo v zimskih mesecih in tako dosežemo zaščito še pred začetkom sezone aktivnosti klopov. V toplem delu leta, ko so klopi aktivni in je potrebna čim hitrejša zaščita, se lahko odločimo za pospešeno shemo cepljenja – drugi odmerek prejmemo že po 14 dneh po prvem odmerku, tretji odmerek pa prav tako od pet do 12 mesecev po drugem odmerku. Zaščita se vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku, tako da smo pri hitri shemi cepljenja zaščiteni v približno enem mesecu.

Cepilna knjižica
Foto: N1

V primeru vboda klopa med prvim in drugim odmerkom cepljenje ne prepreči okužbe z virusom KME. Kadar oseba nekaj dni pred začetkom cepljenja ali v času med prvim in drugim odmerkom opazi prisesanega klopa, se cepljenje vseeno lahko opravi oziroma nadaljuje, vendar je pojav bolezni v tem primeru možen. Zaščita po cepljenju, ki ga opravimo po predpisani shemi, je sicer več kot 95-odstotna.

Cepljenje poteka v ambulantah za cepljenje na vseh območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pri izbranih zdravnikih. Na NIJZ čakalnih dob ni, se je pa za cepljenje treba naročiti. Cepilna mesta lahko najdete TUKAJ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!