Odbor soglasno za preklic referenduma o JEK2, dokončna odločitev v četrtek

Slovenija 23. Okt 202407:24 > 17:52 3 komentarji
Jedrska elektrarna krško drugi blok Jek2
Foto: Skica načrtovanega JEK2/Gen energija

Odbor državnega zbora za infrastrukturo je brez glasu proti potrdil predlog odloka za preklic referenduma o JEK2. Poslanci bodo o usodi referenduma o novi nuklearki v Krškem dokončno odločili na četrtkovi izredni seji.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je brez glasu proti potrdil predlog odloka, s katerim bi DZ preklical posvetovalni referendum o novi nuklearki v Krškem (Jek 2). DZ ga bo obravnaval na četrtkovi izredni seji.

V skladu z odlokom, ki ga je DZ s skoraj dvotretjinsko večino sprejel 10. oktobra, bi moral biti referendum 24. novembra. Vprašanje bi se glasilo: “Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?”

Opravila za izvedbo referenduma so že stekla, nastalo je nekaj stroškov, v petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja. Vendar pa so mediji v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v zvezi z Jekom 2 in referendumom o njem, zato so v ponedeljek poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

Ker je edina pravna pot za preklic referenduma sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, so poslanske skupine, ki so prvotno predlagale referendum, v torek vložile tudi predlog razveljavitvenega odloka.

Tudi v mesecu dni volilci ne bi dobili ustreznih informacij

Kot je na današnji seji odbora DZ dejala poslanka Levice Nataša Sukič, so v njihovi poslanski skupini ves čas zagovarjali stališče, da referendum ni smiseln, če javnost nima na voljo ustreznih informacij. “Tudi v tem mesecu, ko bi potekala kampanja, teh informacij ljudje ne bi dobili,” je prepričana. V Levici po njenih besedah niso proti Jeku 2, zahtevajo pa, da država projekt izvede transparentno. “Ko bomo dovolj daleč, pa je nujen zakonodajni referendum, saj gre za skupno energetsko prihodnost Slovenije,” je dodala.

odbor za infrastrukturo
Foto: Matija Sušnik/DZ

Odločitev o preklicu referenduma je pozdravil tudi poslanec Svobode Miroslav Gregorič, ki je kot edini iz poslanske skupine svoj podpis pod predlog za razpis referenduma umaknil. “Menim, da bi ta parlament lahko nehal sprejemati resolucije, kajti resolucije niso zavezujoče, če niso zavezujoče, pa jih ne potrebujemo,” je dodal.

O preklicu referenduma bodo poslanci odločali v četrtek

Kolegij predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič je potrdil dnevni red izredne seje državnega zbora, na kateri bodo poslanci odločali o preklicu referenduma o JEK2.

Kot je na seji kolegija dejala Bojana Muršič (SD), odgovorov na vsa vprašanja v zvezi z JEK2 še nimamo. Javnost je utemeljeno pričakovala zadostne informacije za sprejem informirane odločitve, poleg tega so se pojavili še pomisleki glede sugestivnosti referendumskega vprašanja, izvedba referenduma pa je tudi izgubila politično enotnost, je dejala.

Da se referenduma v tem trenutku ne izvede, so soglašali tudi predstavniki preostalih parlamentarnih strank, navzoči na seji. Nataša Sukič iz poslanske skupine Levica, ki pri tokratnem predlogu za razpis referenduma ni sodelovala, je ob tem dejala, da bo posvetovalni referendum vsekakor nujno treba izvesti, ko bodo na voljo vse informacije.

DZ bo tako na četrtkovi seji glasoval o sprejemu odloka o prenehanju veljavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo.

Kolegij je potrdil še predlog vlade, da DZ po skrajšanem postopku obravnava predlog novele zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, s katero naj bi zagotovili boljši dostop do plačilnih računov pri bankah in bolj transparentno poslovanje bank v primeru zavrnitve odprtja ali zaprtja plačilnega računa.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje