Številne že zebe: kdaj bomo imeli tople radiatorje?

Slovenija 16. Sep 202411:54 2 komentarja
radiator
Foto: PROFIMEDIA

Z ohladitvijo, ki nas je dosegla minuli konec tedna, se mnogi sprašujejo, kdaj lahko pričakujemo tudi začetek letošnje kurilne sezone.

Začetek koledarske jeseni je tik pred vrati, letos se bo namreč začela v nedeljo, 22. septembra, prehod hladne fronte, ki smo mu bili priča minuli konec tedna, pa je s seboj prinesel nižje temperature, zaradi katerih marsikdo že pogleduje proti za zdaj še hladnim radiatorjem.

Medtem ko lastniki hiš sami odločajo, kdaj bodo začeli ogrevati svoja bivališča, se kurilna sezona v stanovanjskih blokih, kjer so stanovalci odvisni od ogrevanja na daljavo, običajno začne takrat, ko se o tem dogovorijo etažni lastniki. Po navadi končno odločitev sprejmejo upravniki večstanovanjskih stavb oziroma blokov.

Večinoma se ravnajo po pravilu, da se kurilna sezona začne takrat, ko se zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored spusti pod 12 stopinj Celzija. Naslednji, četrti dan je torej po navadi prvi dan kurilne sezone.

Za primerjavo: lani se je kurilna sezona začela precej pozno, tj. sredi oktobra. Predlani so temperature pogoje za začetek daljinskega ogrevanja z zadostnim padcem izpolnile že v začetku oktobra, leta 2021 pa celo konec septembra.

Kurilna sezona 2023
Kurilna sezona se je lani začela v tednu od 16. do 22. oktobra (Foto: PROFIMEDIA)

Kako kaže letos?

Glede na napovedi Agencije RS za okolje (Arso) pa tovrstne ohladitve še ni na vidiku. Čeprav se bo danes temperatura po deveti uri zvečer spustila na 11 stopinj Celzija, bo že jutri malce bolj toplo.

“Trenutno kaže, da ne bomo imeli tako nizkih temperatur, kot smo jih beležili. Jutranje temperature bodo okoli 10, čez dan okoli 20 stopinj Celzija, lahko tudi čez 20,” je pojasnil dežurni meteorolog Arsa Timotej Kozelj. Ta napoved sicer velja za prihodnjih deset dni, tako da kurilne sezone v tem času še ne bo, je še dodal.

Ponekod že povečan odjem toplote

Na družbi za upravljanje in vzdrževanje nepremičnin SPL, d. o. o., so pojasnili, da pri začetku daljinskega ogrevanja sledijo pravilu tridnevnega zadostnega temperaturnega spusta po 21. uri ter ob tem upoštevajo tudi želje etažnih lastnikov. Letos septembra še niso prejeli želje posameznega zbora stanovalcev, naj začnejo predčasno ogrevati.

V družbi Energetika Ljubljana pa opažajo, da se ohladitev že pozna v povečani moči delovanja toplotnih postaj, a ob tem pričakujejo, da bodo večje spremembe vidne šele čez kakšen teden, če bodo jutranje temperature ostale do okoli 10 stopinj Celzija.

Kot je ob tem pojasnila Doris Kukovičič, pooblaščenka direktorja za odnose z javnostmi, se uporabniki daljinskega ogrevanja o začetku ogrevalne sezone odločajo sami, kar pomeni, da imajo, če živijo v večstanovanjskih stavbah, z upravniki stavb sklenjen dogovor na ravni upravnik – nadzorni odbor oz. upravnik – etažni lastniki o začetku in koncu ogrevanja oziroma imajo temu primerno že nastavljene temperaturne parametre na toplotnih postajah posameznih stavb.

“Toplotne postaje so že avtomatsko nastavljene, kar v praksi pomeni, da se po določenem padcu temperature same zaženejo/vklopijo. Če so bile po ogrevalni sezoni tudi fizično zaprte na glavnih zapornih ventilih, pa za ponovne priklope toplotnih postaj poskrbijo njihovi vzdrževalci,” je pojasnila Kukovičič. Energetika Ljubljana ima sicer na svojo mrežo daljinskega ogrevanja priključenih 48 odstotkov vseh stanovanj v Mestni občini Ljubljana, kar predstavlja okoli 61.000 stanovanj. Za dostop toplote do teh stanovanj pa skrbi okoli 4.400 toplotnih postaj.

kurjenje, dimniki, trda goriva, onesnaženje, onesnaženost zdaka, trdi delci, PM10, PM2,5, lesna biomasa, kurjava
Foto: PROFIMEDIA

Pred novo kurilno sezono velja opozoriti tudi na pravilno uporabo malih kurilnih naprav, in če je mogoče, zamenjavo starejših z novejšimi, bolj energetsko učinkovitimi napravami. S tem namreč v hladnejšem času leta vplivamo na znižanje onesnaženosti zunanjega zraka in posledično na svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Pozimi smo v Sloveniji med drugim preobremenjeni z emisijami iz malih kurilnih naprav, ki so eden pomembnejših virov onesnaženja zraka, je pred časom izpostavila direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte. Po njenih besedah smo se v preteklosti že soočali s povečanimi koncentracijami delcev PM10.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje