Streljanje v romskem naselju: ranjen otrok, iz maščevanja zažgali dom strelca

Črna kronika 08. Sep 202416:38 > 19:35
Policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V romskem naselju Šmihel pri Novem mestu se je zgodilo streljanje, v katerem je bil poškodovan otrok. 51-letnega osumljenca, starega znanca policije, so možje v modrem že pridržali. Poleg policistov in reševalcev so na kraj odhiteli tudi gasilci, saj so na številko 113 kmalu po streljanju prejeli še informacijo o goreči hiši. Po podatkih policije gre za "maščevalni odziv ostalih prebivalcev naselja na streljanje". Preiskava še poteka, na širšem območju Novega mesta pa je trenutno povečano število policijskih patrulj.

Policisti so klic, da so v romskem naselju Šmihel v Novem mestu odjeknili streli, prejeli nekaj po 13. uri.

V naselje je skupaj z reševalci najprej vstopilo več policijskih patrulj, ki so morale vzpostaviti javni red in mir, da so v naselje lahko varno vstopili še reševalci, je povedal Robert Perc iz Policije uprave Novo mesto. Poškodovan je bil otrok, ki so ga reševalci prepeljali na novomeško urgenco. “Kot kaže, je bil naključna žrtev streljanja. Po do sedaj znanih podatkih ni v smrtni nevarnosti,” je pojasnil Perc.

Policisti so na kraju prijeli 51-letnega osumljenca streljanja, ki je bil v preteklosti že obravnavan. Trenutno je v pridržanju.

Kraj dogodka so policisti zavarovali, omejili gibanje, zagotovili varnost prebivalcem in del sil napotili tudi na novomeško urgenco, da bi preprečili morebitno eskalacijo nasilja. Tja je namreč po streljanju prišlo še nekaj oseb z lažjimi poškodbami. Kako so poškodbe nastale, policija še preiskuje.

Hišo zažgali iz maščevanja

Naknadno so na kraj prišli še gasilci, saj so policisti kmalu po streljanju prejeli še informacijo o požaru hiše v istem naselju. Zagorela je hiša 51-letnega strelca. Perc je dejal, da policija sumi, da je šlo za “maščevalni odziv ostalih prebivalcev naselja na streljanje”. Škoda je po prvih informacijah ocenjena na okoli 20.000 evrov.

Perc je dodal, da je trenutno na območju Novega mesta povečano število policistov iz različnih enot novomeške in sosednjih uprav. Na terenu so tudi vodniki službenih psov in pripadniki specializirane enote za nadzor državne meje. Popoldne je bil aktiviran je tudi helikopter slovenske policije, ki je opravljal operativne in preventivne naloge na varnostno obremenjenih območjih.

Po besedah Perca preiskava še poteka, kriminalisti in policisti pa izvajajo nujna preiskovalna dejanja zaradi sumov več uradno pregonljivih kaznivih dejanj; natančneje zaradi suma kaznivega dejanja poskusa uboja in požiga.

Za kaznivo dejanje poskus uboja je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora, za kaznivo dejanje požiga pa eno do osem let za zapahi.