Strokovni svet UKC Ljubljana predlaga obvezno cepljenje

Koronavirus 29. Dec 202113:28 > 15:54 14 komentarjev
Cepljenje proti HPV
Profimedia

Potem ko sta včeraj vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar in vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović poudarili, da podpirata obvezno cepljenje za vse starejše od 50 let in za tiste s pridruženimi boleznimi, je danes o tem razpravljal tudi strokovni svet UKC Ljubljana. 

Kot so zapisali na Twitterju, je strokovni svet UKC Ljubljana danes soglasno sprejel sklep, da predlaga uvedbo obveznega cepljenja proti covidu.

“Zaradi interesa in trpljenja vseh naših bolnikov (s covidom ali brez), ki traja dve leti in mu ni videti konca, Strokovni svet UKCL predlaga uvedbo obveznega cepljenja proti COVID-19,” so zapisali.

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestavljajo strokovni direktorji klinik, vodi pa ga strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar.

Ministrstvo: pri obveznem cepljenju moramo sodelovati vsi

Na ministrstvu za zdravje so na vprašanje, kakšno je njihovo stališče do obveznega cepljenja, odgovorili nekoliko bolj previdno. “Minister za zdravje skupaj s stroko razpravlja o vseh možnih rešitvah oziroma ukrepih, ki bi nam pomagali obvladovati epidemijo. Poudarja pa, da moramo pri ukrepu obveznega cepljenja, ki tako pomembno posežejo v družbo, sodelovati vsi; to je zdravstvena stroka, pravna stroka, antropologi, sociološka stroka.”

Postopek uvedbe obveznega cepljenja je sicer po njihovih besedah jasno zapisan v zakonu o nalezljivih boleznih. Kot pojasnjujejo, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poda predlog spremembe pravilnika za cepljenje, ki ga nato sprejme minister za zdravje. “Do tega trenutka pozitivnega predloga Nacionalnega inštituta za javno zdravje na ministrstvu za zdravje še nismo prejeli,” so zapisali.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer na petkovi novinarski konferenci ob zaključku akcije Dnevi cepljenja izrazil veselje, da so se odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju preboleli, cepljeni (PC) oz. o bodočem statusu necepljenih v družbi. Kot meni, bo družba glede tega morala zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti po njegovih besedah kar se da enotni.

Na vprašanje, ali vlada razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs pojasnil, da je sam seznanjen le s predlogom strokovne skupine za covid-19, ki ga je zasledil v medijih. Hojs se je na to odzval v okviru novinarske konference o dosežkih predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Poudaril je še, da osebno zelo zaupa stroki in da je že v lanskem letu “interno zagovarjal uvedbo obveznega cepljenja”. Po njegovem razumevanju pa stroka takrat obveznega cepljenja ni podpirala. “Zdaj so se stvari očitno spremenile, imamo več študij, analiz in znanstvenih dokazov,” je dejal.

Javnost razdeljena

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je izvedla družba Valicon, je javnost glede obveznega cepljenja razdvojena. Obvezno cepljenje v celoti podpira 23 odstotkov vprašanih, enak delež ga podpira deloma. Na drugi strani mu deloma nasprotuje 12 odstotkov, v celoti pa 36 odstotkov. Šest odstotkov je neopredeljenih.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in epidemiolog Mario Fafangel je v današnji (zadnji) kolumni med drugim poudaril, da glede morebitne uvedbe obveznega cepljenja obstaja veliko odprtih vprašanj.

“WHO svari pred dolgoročnimi posledicami takšne odločitve. Na to smo epidemiologi opozorili že pred meseci. Evropska komisija pove, naj se vsaka država članica sama odloči (ali je kdo sploh pričakoval drugače?). Veliko je neznank. Če bi se država odločila za to, lahko rečem le nekaj. Želim si, da bo obstajal dober plan implementacije, in želim si, da bo čim bolj uspešno. Zaščititi prebivalstvo s cepljenjem pomeni konec nemogočih restrikcij,” je še zapisal epidemiolog.

Logar in Beović podpirata obvezno cepljenje

Vodja svetovalne skupine za covid Mateja Logar je včeraj v izjavi za medije poudarila, da podpirajo obvezno cepljenje proti covidu za starejše od 50 let in tiste, ki imajo pridružene bolezni. ““Svetovalna skupina je že pred več meseci povedala, da strokovno podpiramo obvezno cepljenje predvsem pri starejših od 50 let in tistih, ki imajo pridružene bolezni, saj so to tisti, ki najpogosteje prihajajo v bolnišnice. Tukaj je definitivno, strokovno gledano, povsem upravičena odločitev za obvezno cepljenje,” je povedala Logar. Dodala je, da takšen ukrep predlagajo tako rekoč vsak teden.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za TV Slovenija včeraj dodala: “Morda bi bilo za nas, državo, ki je navajena obveznega cepljenja, smiselno tudi covidno cepivo uvesti na tak način, kot imamo uvedena otroška cepljenja. Dejansko četrtega vala v bolnišnicah, vseh teh intenzivnih terapij, smrti, ne bi imeli, če bi imeli bistveno več ljudi cepljenih.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje