Študenti in univerza nasprotujejo ukinitvi študentskega zdravstvenega doma

Slovenija 25. Sep 202413:18 2 komentarja
ZDRAVSTVENI DOM ZA ŠTUDENTE
Foto: Jan Gregorc, N1

Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je ministrstvo za zdravje poslalo v javno razpravo, predvideva tudi ukinitev Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani oziroma njegovo pripojitev k Zdravstvenemu domu Ljubljana. Temu ostro nasprotujejo študentske organizacije in Univerza v Ljubljani.

Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je ministrstvo za zdravje poslalo v javno razpravo, predvideva tudi ukinitev Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani (ZDŠ) oziroma njegovo pripojitev k Zdravstvenemu domu Ljubljana.

Da se z ukinitvijo ne strinja strateški svet za zdravstvo, je prejšnji teden povedal njegov predsednik Erik Brecelj. Predvidenim spremembam pa nasprotujeta tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in ljubljanska univerza (UL).

Pripojitev študentskega zdravstvenega doma, ki ima prostore na Aškerčevi cesti v Ljubljani, bi imela resne posledice za celotno študentsko skupnost v prestolnici, opozarja ljubljanski ŠOU. “ZDŠ zagotavlja široko paleto preventivnih in kurativnih storitev, kot so splošno zdravstveno varstvo, zobozdravstvo, psihiatrija in ginekologija. Ukinitev bi še dodatno obremenila že tako dolge čakalne vrste in ogrozila zdravstveno oskrbo študentk in študentov, ki prihajajo iz vseh delov Slovenije študirat v Ljubljano ter predstavljajo eno najbolj socialno ranljivih skupin,” so zapisali in dodali, da bi brez ZDŠ morali študenti iskati zdravniško pomoč bodisi v domačem kraju bodisi v urgentnih ambulantah, kar bi lahko povzročilo dodatne težave v dostopu do nujne oskrbe.

DRAVSTVENI DOM ZA ŠTUDENTE
Foto: Jan Gregorc, N1

Spomnili so, da so se morali tovrstnim poskusom ukinitve samostojnega zdravstvenega doma za študente enkrat že upreti, ko sta leta 2017 vlada in Mestna občina Ljubljana želeli študentski zdravstveni dom pripojiti ZD Ljubljana. Takrat je ŠOU v Ljubljani zbral več kot 10.000 podpisov študentov, ki so nasprotovali zaprtju, pristojni pa so jim nato prisluhnili.

V tistem času so se začeli tudi pogovori o priključitvi ZDŠ ljubljanski univerzi. “Po sedmih letih ZDŠ še vedno ni postal pridružena članica Univerze v Ljubljani, namesto tega pa so pristojni ponovno začeli kovati načrte o njegovi ukinitvi,” je opozoril ljubljanski ŠOU, ki zahteva črtanje spornega določila v predlogu zakona ter “da se vlada začne ukvarjati z ukrepi, ki bi študentski populaciji izboljšali njihov položaj, namesto da ga dodatno poslabšujejo”.

4. odstavek 42. člena predloga novele ZZDej:

“Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani se v skladu s spremenjenim 4. in 5. členom zakona pripoji k Zdravstvenem domu Ljubljana, in sicer tako da ustanovitelj Zdravstvenega doma Ljubljana uskladi akt o ustanovitvi najpozneje do 30. aprila 2025, svet zavoda Zdravstvenega doma Ljubljana pa uskladi statut zavoda najpozneje do 30. junija 2025. Javni uslužbenci, zaposleni v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani, najpozneje do 1. julija 2025 sklenejo pogodbo o zaposlitvi z
Zdravstvenim domom Ljubljana za delovna mesta, določena v aktih o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest Zdravstvenega doma Ljubljana. Zdravstveni dom Ljubljana prevzame vse naloge, pogodbene obveznosti in pravice iz pogodb, ter naloge, ki jih izvaja na podlagi posebnih pooblastil, ki so jih je sklenil Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani. S 1. julijem 2025 Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani preneha delovati kot samostojni javni zdravstveni zavod, mandat direktorja in članov sveta zavodov pa prenehajo.”

Spremembi nasprotuje tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), v kateri so nad napovedjo presenečeni in razočarani. “Pred nekaj meseci smo ministrici za zdravje, dr. Valentini Prevolnik Rupel, predstavili predlog zakona za urejanje položaja študentov, s katerim želimo dobro prakso ZDŠ UL razširiti tudi na druga študijska središča. Ministrica je pobudo sprejela pozitivno, zato ne razumemo predloga pripojitve. Če se ministrstvo za zdravje otepa ustanoviteljstva zavoda, se bomo zavzemali za prenos na Univerzo v Ljubljani,” je poudaril predsednik ŠOS Luka Mihalič.

Tudi univerza proti ukinitvi

Da taka odločitev ne bi bila v korist zdravju študentov, pravijo tudi na Univerzi v Ljubljani, ki zato nasprotuje predvideni spremembi.

V pozivu UL, pod katerega je podpisan njen rektor dr. Gregor Majdič, opozarjajo, da v ambulantah ZDŠ študentom nudijo vsakodnevno oskrbo in zdravljenje akutnih in kroničnih bolezni. Na voljo so jim ambulante družinske medicine, zobne ambulante z zobnim rentgenom in zobotehničnim laboratorijem, ginekološka, psihiatrična in kliničnopsihološka ambulanta ter diagnostični laboratorij.

“Lastni laboratorij ZDŠ pomeni za uspešno delo veliko prednost. ZDŠ izvaja tudi obvezna cepljenja študentov in opravlja svetovanje in priporočljiva cepljenja pred potovanjem, saj študentska populacija aktivno potuje, se udeležuje mednarodnih študijskih izmenjav in dela v tujini,” so dodali. Posvarili so še, da bi študenti ob spremembi “težko vstopali v naš zdravstveni sistem in jim bo ob morebitni pripojitvi ZDŠ ZD Ljubljana zelo otežkočen dostop do zdravstvene oskrbe”.

Cepljenje
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kot ključno prednost študentskega ZD so izpostavili še preventivo in redne sistematske preglede študentov. “ZDŠ pregleduje somatski status, zobni status in izvede laboratorijske teste. Redno izvaja predavanja o samopregledovanju dojk, mod in o zdravem življenjskem slogu. V tem študijskem letu bo začel izvajati tudi presejalne teste za odkrivanje psihičnih (psihosomatskih) bolezni,” so zapisali in dodali, da prek izvajanja rednih sistematskih pregledov ZDŠ zbira in vrednoti tudi statistične podatke.

Univerza v Ljubljani se zavzema, da bi študentski zdravstveni dom prešel pod njeno okrilje. “Tak način delovanja študentskih zdravstvenih domov je običajen v drugih državah Evropske unije, kjer imajo univerze pod svojim okriljem zdravstvene domove, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo študentov. Hkrati pa bo ob takšni spremembi položaja zdravstvenega doma za študente ta služil tudi kot odlična učna baza za študente medicinske fakultete, ki bi se na ta način lažje in boljše spoznavali z delom družinskega zdravnika in bi na ta način še izboljšali izobraževanje bodočih zdravnikov splošne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani,” so poudarili in dodali, da “po predhodnem ustnem dogovoru z ministrico za zdravje, ki je tej ideji na sestanku spomladi 2024 pokazala naklonjenost”, na Univerzi v Ljubljani že pripravljajo izhodišča za priključitev zdravstvenega doma za študente univerzi.

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je javna razprava namenjena temu, da vsi deležniki podajo pripombe, mnenja in predloge ter poudarjajo, da so odprti za vse predloge in izboljšave. Po neuradnih informacijah N1 pa ukinitve študentskega zdravstvenega doma v končni različici zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje