Švicarski lastnik Lekovi enoti preselil na novo podjetje

Gospodarstvo 21. Feb 202314:58 komentar
MED20160121_BOR7304
Borut Živulović/Bobo

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, ki je v postopku oddelitve svoje divizije Sandoz, pod katero spada slovenski Lek, bo Lekovo proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani ter proizvodnjo učinkovin in bioloških zdravil v Mengšu prenesel na slovensko družbo Novartis. Lek ima lokaciji še v Lendavi in na Prevaljah. Ravno v tem tednu je Novartis v Švici obiskala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Lek bo na v Sloveniji registrirano družbo Novartis prenesel premoženje skupne knjigovodske vrednosti okoli 691,6 milijona evrov, kaže pogodba o oddelitvi in prevzemu, ki je bila danes objavljena na spletni strani Ajpesa. Podjetje Novartis je bilo ustanovljeno avgusta lani, direktorji pa so Polonca Kuhar, Mihaela Žuran, Jana Petek in Uroš Urleb. Edini družbenik Leka in tudi Novartisa je družba Novartis Pharma iz Švice.

Danes objavljena pogodba kaže, da bo z Leka na Novartis prenesena proizvodnja trdnih izdelkov na sedežu družbe na Verovškovi ulici v Ljubljani, nepremičnine na sedežu družbe (zemljišča, stavbe in skladišča) ter storitveni center v Ljubljani, ki med drugim zagotavlja IT-storitve, finančne in računovodske storitve, inženiring in drugo. Predviden je tudi prenos obrata v Mengšu, kjer je med drugim proizvodnja farmacevtskih učinkovin in bioloških zdravil ter Novartisov razvojni center, in nepremičnin na mengeški lokaciji.

Seznam delavcev Leka, ki bodo prešli pod Novartis zaradi prenosa obratov z Leka na Novartis, bo objavljen tik preden se bo prenos dejansko zgodil, so navedli v pogodbi.

Lek ima še lokaciji v Lendavi, kjer 710 zaposlenih dela v proizvodnji antiinfektivov in pakiranju končnih farmacevtskih oblik, in na Prevaljah, kjer več kot 220 zaposlenih proizvaja antibiotik Amoksiklav.

Preberite še: V Mengeš prihaja kitajski dobavitelj: obetajo se delovna mesta in milijoni

ZDRAVSTVO LEK BIOFARMACIJA
Foto; Bor Slana/BOBO

V Ljubljani je po navedbah spletne strani Leka več kot 3.270 zaposlenih. Tu je sedež družb Lek in Novartis Pharma Services ter vodilni Sandozov razvojni center in tudi sedež Globalnega operativnega centra. V enoti Trdni izdelki proizvajajo več kot 160 različnih družin izdelkov tako za trg generičnih zdravil kot za inovativna Novartisova zdravila. V enoti Aseptični izdelki proizvajajo okvirno 70 različnih izdelkov in 500 končnih izdelkov. Za trge po vsem svetu jih polnimo v sterilne ampule in viale.

V Mengšu je ena ključnih razvojnih in proizvodnih lokacij za najzahtevnejše Sandozove generične izdelke in Novartisove inovativne izdelke, v njej dela več kot 1.260 zaposlenih. Proizvajajo več farmacevstskih učinkovin za Novartisova inovativna zdravila ter izbrane generične zdravilne učinkovine z visoko dodano vrednostjo.

V Mengšu je prav tako edini industrijski center za sodobno biotehnologijo v Sloveniji, sodi tudi med najpomembnejše Novartisove lokacije za razvoj in proizvodnjo bioloških ter podobnih bioloških zdravil, ter tudi središče za analitične storitve, kot je testiranje surovin, učinkovin in končnih izdelkov.

Zapletena ločitev

Novartis je lani napovedal Sandozovo odcepitev. Kot smo pisali, je to za Lek precej zapleten postopek, saj v enotah v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah tako za Novartis kot za Sandoz pakira izdelke, izdeluje učinkovine, obenem nudi tudi razvoj.

“Proizvodnje biološko podobnih zdravil v Avstriji in Sloveniji bodo še naprej izdelovale biološko podobna zdravila za Sandoz, kot je določeno s pogodbo z Novartisom. V načrtu je, da Sandoz nadaljuje dobavo ključnih proizvodov Novartisu za nadaljnjo distribucijo v nekaterih ključnih trgih, predvsem v podsaharski Afriki,” so načrte ločitve lani komentirali pri Novartisu.

Lek je po podatkih z Ajpesa v prvih devetih mesecih lani ustvaril 1,095 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, v enakem obdobju predlani pa 868,86 milijona evrov. Čisti dobiček se je v opazovanem obdobju povečal z 69,48 milijona evrov na 125,54 milijona evrov.

Kot smo pisali pred tedni, je Novartis del mengeške lokacije oddal kitajskemu poslovnemu partnerju Portonu, ki zanje dobavlja farmacevtske učinkovine. Kitajci naj bi na lokaciji tudi gradili, napovedujejo 300 novih delovnih mest, v Mengšu naj bi zrasel bioznanstveni park.

Novartis je v Švici danes obiskala Tanja Fajon

V Švici pa se na uradnem obisku mudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki se je odzvala na povabilo švicarskega zveznega zunanjega ministra Ignazia Cassisa.

Fajon je tam obiskala tudi podjetje Novartis, ki ima v lasti slovenski Lek, in se sestala z njegovim vodstvom. Seznanila se je z načrti Novartisa glede nadaljnje prisotnosti in naložbenih načrtih. “Novartis je eden najpomembnejših investitorjev v Sloveniji in hkrati pomemben delodajalec. Želimo si, da prestrukturiranje podjetja in odcepitev Sandoza ne bo imelo negativnih učinkov na zaposlene. Slovenija podpira nadaljnje sodelovanje in krepitev naložbe,” je povedala ministrica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.