Tajno snemanje neformalnega sestanka vznemirilo poslance. Policija že na RTVS

Slovenija 18. Okt 202418:25 0 komentarjev
Nataša Avšič Bogovič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Potem ko so v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija objavili zvočni posnetek neformalnega sestanka predstavnikov poslanskih skupin o projektu JEK2, je v državnem zboru završalo. Pojavila so se razmišljanja, da bi moral državni zbor podati prijavo na policijo oziroma da bi morala ta zaradi tajnega snemanja ukrepati po uradni dolžnosti. Na policiji so za N1 potrdili, da NPU že izvaja aktivnosti in preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Kriminalisti so se sicer že oglasili na TVS.

V četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija so objavili tonski posnetek, kako so se politiki na neformalnih sestankih v državnem zboru za zaprtimi vrati pogovarjali o hkratnem sprejetju resolucije o jedrski energiji in o referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2).

Objavo posnetkov so pospremili z besedami, da ima javnost pravico slišati, kako so se politiki pod mizo že vse dogovorili, še preden pošljejo ljudstvo na referendum. “Posnetek sestanka kaže, da so imeli politiki očitne težave s tem, kako politično zagotoviti izvedbo projekta JEK2, še preden se bodo o njem na referendumu odločali volilci. Najintenzivneje sta o tem razmišljala Nataša Avšič Bogovič iz Gibanja Svoboda in Tomaž Lisec iz SDS,” so navedli v Tarči.

Internih sestankov, ki sta se odvila 11. in 25. aprila, so se udeležili po en poslanec ali strokovni sodelavec iz vsake poslanske skupine, Danijel Levičar, ki je v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba odgovoren za projekt JEK2, prvega sestanka pa tudi uslužbenec generalnega sekretariata državnega zbora. Ta je zbranim predstavil svoje pravno mnenje, zakaj resolucije o miroljubni rabi jedrske energije – v kateri je jasno zapisana izvedba JEK2 – ne morejo sprejeti pred izidom referenduma.

Mahnič s prstom pokazal na Levico

V poslanskih skupinah je zaradi posnetka završalo. Poudarjali so, da je šlo za nezakonito snemanje, in se spraševali, ali se bodo morali zaradi porušenega zaupanja v prihodnje neformalnih sestankov udeleževati brez mobilnih telefonov in drugih naprav, ki omogočajo snemanje. Pojavila so se tudi razmišljanja, da bi moral državni zbor tajno zvočno snemanje prijaviti policiji. Na vprašanje, ali bodo to dejansko storili, nam v državnem zboru niso odgovorili.

Poslanec SDS Žan Mahnič pa je s prstom pokazal na Levico, ki kot edina od parlamentarnih strank nasprotuje novembrskemu referendumu o JEK2. “Je policija že obiskala Mateja T. Vatovca in strokovnega sodelavca stranke Levica?” je zapisal na družbenem omrežju X in objavil člen kazenskega zakonika, ki govori o neupravičenem prisluškovanju in zvočnem snemanju.

Policija preverja, ali so podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja

Po naših informacijah se policija v državnem zboru danes zaradi omenjenega posnetka ni oglasila, voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič pa je na družbenem omrežju Facebook objavila, da se je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) oglasil na RTV Slovenija.

“NPU je prišel po skrivne tonske posnetke dogovarjanja politikov, kako bodo preigrali zakon in ljudstvo pri referendumu za JEK2,” je navedla Žnidaršič in ponovno poudarila, da je bila objava posnetka v interesu državljanov, saj da gre za eno najpomembnejših odločitev volivcev.

Na policiji o konkretnem primeru sicer niso želeli govoriti, so pa za N1 potrdili, da NPU “v zvezi z nedavnimi medijskimi objavami izvaja aktivnosti in preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti”.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!