Kakšna je po mnenju Tanje Fajon razlika med njenim in Janševim obiskom Kijeva

Slovenija 28. Jul 202211:35 > 18:5527 komentarjev
Delite:

"Pred petimi meseci, ko so zaradi težke in nepredvidljive situacije Kijev zapustili praktično vsi tuji diplomati in veleposlaniki, ni bilo priložnosti za nepredvidljive, nepripravljene solistične akcije," je v ukrajinski prestolnici ob koncu svojega enodnevnega obiska zunanja ministrica Tanja Fajon za N1 odgovorila na vprašanje, v čem je razlika med njenim obiskom Ukrajine in obiskom Janeza Janše, do katerega je bila kritična, zdaj pa je v Kijev odpotovala tudi sama. "Danes Ukrajina goste vabi, ima status kandidatke za članstvo v EU," je še pojasnila. Zdi se, da se Rusija pripravlja na priključitev zasedenega ozemlja, kar na ukrajinski strani povzroča dodatne skrbi, je še dejala zunanja ministrica.

“Bil je težek dan, bil je težek obisk, ker je v Ukrajini vojna, ker v vsakem pogovoru slišiš željo, da se Ukrajini pomaga, da bi se vojna čim prej končala,” je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon v Kijevu tik pred odhodom na vlak, ki je slovensko delegacijo odpeljal nazaj na Poljsko, povzela vtise o svojem enodnevnem obisku v Ukrajini.

“Pogovarjali smo se o konkretnih projektih humanitarne pomoči, kot sta razminiranje in rehabilitacija ranjencev, kjer želimo pomagati s slovensko ekspertizo,” je dejala in dodala, da je bil ob robu obiska podpisan tudi memorandum o soglasju na področju kibernetske varnosti.

Od začetka vojne je slovenska vlada v obliki uradne humanitarne pomoči Ukrajini zagotovila 3,2 milijona evrov. Slovenija nudi zatočišče ukrajinskim beguncem, sprejela pa je tudi 20 sirot iz luganske sirotišnice. Prav tako so slovenske nevladne organizacije za potrebe Ukrajine in ukrajinske begunce, ki se nahajajo v Sloveniji, namenile pomoč v okvirni vrednosti 5,5 milijona evrov. Slovenska podjetja, ki so doslej delovala v Ukrajini, so po navedbah Fajon medtem izrazila interes za sodelovanje pri povojni obnovi Ukrajine.

“Ukrajina je pripravila svoj Marshallov načrt, v sklopu katerega zbira predvsem donacije, vključno z denarjem, ki ga je pripravljen poslati zasebni sektor. Po nekaterih ocenah bo za obnovo potrebnih tudi 750 milijard ameriških dolarjev ali več. To bo dolgoletna obnova,” je komentirala in ponovila, da bo Slovenija politično in praktično pomagala, da se vojna konča, kajti “mir za Ukrajino pomeni mir za Evropo.”

Spet napadi na kijevsko regijo

Kijevsko regijo so po navedbah guvernerja te regije Oleksija Kulebe danes zjutraj zadele ruske rakete. “Zjutraj je sovražnik napadel eno izmed skupnosti v okrožju Višhoroda,” je zapisal na Telegramu. Gre za mesto, ki leži severno od Kijeva. Mestni svet je ob istem času sprožil zračni alarm in prebivalce pozval, naj poiščejo zatočišče. Podatkov o žrtvah pristojni še nimajo, na kraju so interventne službe.

Alternative pomoči Ukrajini ni, je še poudarila Fajon, in kakršnokoli pogojevanje pomoči z doseganjem zmag na bojiščih, o katerih se v zadnjem času špekulira, po njenih besedah ne pride v poštev. “Tudi kritike o tem, kakšno pozornost Slovenija z mojim obiskom namenja Ukrajini, so neprimerne. Dobila sem povabilo ukrajinskega zunanjega ministra, tudi podpredsednice ukrajinske rade,” je dejala.

“Kot v času prejšnje vlade Slovenija tudi sedaj daje veliko politične in praktične podpore. Pogovarjali smo se o tem, kaj Ukrajina potrebuje,” je povedala in dodala, da bi na humanitarnem področju Slovenija lahko pomagala pri rehabilitaciji ranjencev, z donacijo dveh reševalnih vozil ter z razdeljevanjem hrane. “To so zelo konkretne stvari, za katere so nam hvaležni,” je v središču Kijeva za N1 še dejala Tanja Fajon.

Njen obisk v Ukrajini je namreč doma sprožil vrsto komentarjev, zlasti zato, ker je bila marca, ko je v Kijev odpotoval tedanji predsednik vlade Janez Janša, poleg drugih predstavnikov tedanje opozicije do njegovega obiska v Ukrajini kritična tudi ona.

Predsedniki vlad v Kijevu
Foto : REUTERS VIDEO

Zdaj se je na njen obisk Kijeva na Twitterju odzval Janša, ki je Kijev obiskal skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo sredi marca, kmalu po začetku ruske invazije.

Na vprašanje N1, kakšna je po njeni oceni razlika med njenim in Janševim obiskom Kijeva, do katerega je bila kritična, je odgovorila, da se je njen obisk odvil v času bistveno boljših varnostnih razmer. Ruske sile so se že spomladi, po Janševem obisku, umaknile iz okolice Kijeva in se osredotočile na vzhod in jug Ukrajine. “Pred petimi meseci, ko so zaradi težke in nepredvidljive situacije Kijev zapustili praktično vsi tuji diplomati in veleposlaniki, ni bilo priložnosti za nepredvidljive, nepripravljene solistične akcije,” je bila odločna ministrica, ki je dodala: “Danes Ukrajina goste vabi, ima status kandidatke za članstvo v EU, danes smo tukaj zato, da se pogovarjamo, kako zagotoviti čimprejšnje končanje vojne ter tako finančno, materialno in humanitarno pomoč kot povojno obnovo Ukrajine. Vsak, ki danes kritizira pot tujega politika, gospodarstvenika ali nekoga, ki želi pomagati Ukrajini, v Ukrajino, ne razume, kaj pomeni vojna in kako zelo si ljudje tu želijo miru.”

Obisk Ukrajine je bil po Berlinu in Zagrebu tretji bilateralni obisk zunanje ministrice Tanje Fajon, odkar je prevzela ministrsko funkcijo. V Ukrajino je, tako kot Janša, po 14 urah urah vožnje v eno smer pripotovala z vlakom iz Poljske, sestala pa se je z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom in županom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Kot je Fajon povedala po vrnitvi v Ljubljano, so se v času njenega obiska, ki je trajal 10 ur, alarmi za zračno nevarnost oglasili trikrat. “Okoli 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja je pod nadzorom ruskih sil in zdi se, da se Rusija pripravlja na priključitev tega dela ozemlja, tudi z lažnimi referendumi. To na ukrajinski strani povzroča dodatne skrbi,” je še dejala in dodala, da potekajo tudi intenzivni spopadi za nadzor nad pristanišči, katerih izguba bi bila velik strateški poraz za Ukrajino.

Prav tako je povedala, da v Kijevu še vedno verjamejo, da bo prva ladja z ukrajinskim žitom pristanišče zapustila še ta teden. “Do tega sicer zaenkrat še ni prišlo, zlasti zaradi bližnjih spopadov in obstreljevanj, ki med drugim ogrožajo tudi varno plovbo ladij.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar