Tanja Fajon za CNN: Želim si, da bi Sloveniji sledile tudi druge države v Evropi

Slovenija 05. Jun 202421:42 1 komentar

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je po slovenskem priznanju Palestine v pogovoru za televizijo CNN izrazila pričakovanje po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. "Vesela sem, da je Slovenija včeraj sprejela pomemben in zgodovinski korak," je dejala. Ob tem si želi, da bi Sloveniji sledile še druge evropske države.

Slovenija s priznanjem Palestine pošilja sporočilo tako Izraelu kot Hamasu o potrebi po prekinitvi ognja, nadaljevanju pogajanj, izpustitvi talcev in okrepitvi dobave humanitarne pomoči, je za oddajo Isa Soares Tonight na CNN dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je izrazila željo, da bi Sloveniji sledile tudi druge države v Evropi.

“Vesela sem, da je Slovenija včeraj sprejela pomembno, zgodovinsko odločitev. S tem smo Palestincem poslali močno sporočilo, da imajo pravico do obstoja in samoodločbe,” je dejala Fajon in izrazila željo, da bi odločitvi Slovenije sledile tudi druge države v Evropi.

Ponovila je, da Slovenija s priznanjem Palestine pošilja jasno sporočilo tako Izraelu kot palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas o potrebi po takojšnji prekinitvi ognja, nadaljevanju pogajanj, izpustitvi talcev in okrepitvi dobave humanitarne pomoči civilistom v Gazi.

Kot je pojasnila, so vse večje napetosti v Gazi spodbudile vlado k pospešitvi procesa priznanja Palestine. Pri tem je spomnila na dogajanje v Rafi in na odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), ki je konec maja odredilo zaustavitev izraelske vojaške ofenzive v tem mestu na jugu enklave.

Podprla je predlog predsednika ZDA Joeja Bidna, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja v Gazi. “Vsekakor podpiramo vsako pobudo, ki lahko privede do takojšnje prekinitve ognja in pogajanj,” je nadaljevala, a hkrati opozorila, da trenutno ne vidi prave pripravljenosti tako s strani Izraela kot Hamasa, da bi se pogajanja nadaljevala.

Dodala je še, da si bo Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov še naprej prizadevala za prekinitev ognja v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje