Tanja Fajon za N1: “To je absolutno neprimerna reakcija Izraela”

N1 Studio 05. Okt 202409:48 4 komentarji

Zunanja ministrica prvič po vrnitvi iz New Yorka v N1 STUDIO podrobneje govori o izjemno napetih razmerah na Bližnjem vzhodu. Zakaj ZDA trenutno ne morejo rešiti krize in preprečiti preraščanja v regionalno vojno? Kakšen pečat je s predsedovanjem VS ZN pustila Slovenija, kaj je njen največji dosežek? Tanja Fajon je komentirala premierjevo udrihanje po govorniškem pultu, spregovorila pa je tudi o tem, kako se je znašla med potencialnimi imeni za evropsko komisarko iz Slovenije. Pravi, da je morala zaradi političnega nemira ob tem celo izklopiti mobilni telefon. Spraševali smo jo tudi o obtožbah, s katerimi se sooča njen strankarski kolega Dejan Prešiček.

Med septembrskim predsedovanjem Slovenije Varnostnemu svetu Združenih narodov se je konflikt na Bližnjem vzhodu le še širil.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki se je v minulem tednu vrnila iz New Yorka, se v oddaji N1 STUDIO spominja frustracij, kako velike sile sedijo za skupno mizo, a se ne morejo dogovoriti o končanju vojn. Si je pa najbolj zapomnila pohvalne besede generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa o Sloveniji.

Ko je govorila o razmerah v Gazi, smo jo še vprašali, ali bo Slovenija odprla veleposlaništvo v Ramali, glede na to, da je pred nekaj meseci priznala Palestino.

V času zasedanja Generalne skupščine ZN je precej odmeval govor predsednika vlade Roberta Goloba, ki je za zaključek udarjal po govorniškem pultu in pozival izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da konča to vojno.

In če je Golobova desna roka za zunanjo politiko, državni sekretar Vojko Volk ob tem navdušeno in nasmejano ploskal, pa je bila Tanja Fajon skoraj brezizrazna. Zakaj? Je šel po njenem slovenski premier predaleč, je Izrael po tem govoru na kakršen koli način protestiral po diplomatskih poteh?

Zunanja ministrica je bila sicer precej ostra do izraelske poteze, ko so Guterresa razglasili za nezaželeno osebo in mu prepovedali vstop v državo, več pa v spodnjem posnetku.

Tanjo Fajon smo tudi vprašali, kako ameriška predsedniška tekma vpliva na zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu in kdo od kandidatov bi po njenem bolje reševal situacijo.

Zahod medtem še vedno ni našel soglasja o tem, ali lahko Ukrajina uporablja njihovo orožje za napadanje tarč v Rusiji. Tudi Slovenija svojega stališča še vedno nima. Je pa stranka Levica pozvala vlado, katere del je, da ustavi vojaško pomoč Ukrajini. Kaj o tem meni ministrica Fajon?

“Nemira je bilo tako zelo veliko, da sem tudi sama na neki točki morala ugasniti telefon in pustiti zadevo stati.” S temi besedami pa se je Tanja Fajon spominjala dni, ko je morala Slovenija na zahtevo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zamenjati komisarskega kandidata Tomaža Vesela. Med možnimi imeni se je namreč znašla tudi sama. Kako, če pa pravi, da ne želi biti del te zgodbe?

Tanja Fajon, pogovor, N1 STUDIO
Foto: Jan Gregorc/N1

Zdaj sicer ocenjuje, da je bila odločitev predsednika vlade, da popusti pritiskom iz Bruslja, pravilna. Novo kandidatko Marto Kos in resor za širitev je podprla in pozdravila. Je pa odgovarjala tudi na vprašanje, ali se lahko na koncu vseeno zgodi, da bo evropska komisarka postala sama.

Kandidatka Kos je namreč v Bruslju zaradi premoženja in preteklega dela zelo pod drobnogledom, tudi zunanja ministrica pa priznava, da ji na zaslišanjih ne bo lahko. Kaj torej, če se spet zalomi, ali Fajon karkoli izključuje?

Za konec pa je prvič komentirala tudi razkritje N1 in novinarke Mete Roglič. Župan makedonske občine Dojran Ango Angov je namreč v ravnanju direktorja Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj Dejana Prešička, vidnega člana in nekdanjega ministra SD, prepoznal pritiske. In sicer pri projektu, ki ga prek MZEZ sofinancira Slovenija, kjer naj bi pritiskal, da občina spremeni razpisne pogoje, da bi lahko posel dobilo slovensko podjetje.

Tanja Fajon, pogovor, N1 STUDIO
Foto: Jan Gregorc/N1

Prešiček je pritiske zanikal, je bil pa še pred razpisom na sestanku julija lani z njim na občini Dojran šef podjetja Esotech Marko Škoberne. To podjetje se je na razpis nato prijavilo, a ni bilo uspešno.

Tanja Fajon je tak skupni sestanek, kljub temu da ministrstvo očitno verjame Prešičkovim zagotovilom, kritizirala. Bodo sledile kakšne posledice? In kako je zgodba povezana z misliščem SD – Inštitutom 1. maj? Več v spodnjem posnetku.

Celoten pogovor s Tanjo Fajon si lahko ogledate na vrhu članka

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje