Temperatura slovenskega morja vse višja, bližamo se rekordu

Slovenija 12. Jul 202412:05 0 komentarjev
Kopanje v morju
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Temperatura slovenskega morja je trenutno okoli 29 stopinj Celzija, že v začetku prihodnjega tedna pa bi se zaradi še višjih temperatur zraka lahko približala rekordu. Ta je 31,1 stopinje Celzija, izmerili pa so ga julija 2010.

Z vročinskim valom se spopadamo tako mi kot naši sosedi Hrvati. Na nekaterih delih Jadrana se temperature morja bližajo 30 stopinjam Celzija.

V Pulju je imelo morje ob 8. uri zjutraj 28,1 stopinje Celzija, na Krku in v Crikvenici pa okoli 27,5, kažejo podatki hrvaškega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ). Najtoplejše je Malo jezero na Mljetu, kjer je imela voda zjutraj 29,3 stopinje.

Na Rabu so morske merilne postaje pokazale 27,5 stopinje, v Splitu in Dubrovniku 27, v Rovinju pa 26,8 stopinje. Najhladnejše je bilo zjutraj morje v Šibeniku s 25 stopinjami. Nekaj manj kot 26 stopinj so izmerili tudi na Hvaru, v Zadru in na Malem Lošinju.

Hrvaška rekordna temperatura morja, ki so jo izmerili 30. julija 2015, je enaka slovenskemu rekordu – 31,1 stopinje Celzija. Rekord je bil izmerjen 17. julija 2010.

Trenutno se pri nas temperature morja gibajo okoli 29 stopinj Celzija. Ta konec tedna se verjetno ne bodo povzpele višje od tega, je dejal dežurni meteorolog z agencije za okolje Luka Ravnik. Že v četrtek je sicer temperatura morja na uradni merilni postaji v Kopru dosegla okroglih 30 stopinj Celzija.

Prihodnji teden, ko bodo temperature v ponedeljek, torek in sredo okoli 35 stopinj Celzija, pa bi se lahko temperatura morja približala rekordu. Nato bo v drugi polovici tedna temperatura zraka malo padla, a še vedno bo dosegala 30 stopinj Celzija.

Poletno vzdušje na slovenski obali v preteklih tednih sicer precej moti sluz. Ta naravni pojav ljudem ni nevaren, a zagotovo je skok v vodo manj privlačen. Sluz, ujeto med privezne vrvi v piranskem pristanišču, so začeli odstranjevati ročno. Naplavljena sluz namreč tudi zaradi ostalih nečistoč, ki se ujamejo vanjo, začne na vročem soncu hitro zaudarjati.

Več o tem, zakaj se sluz pojavi, smo zapisali v tem članku.

Vročina in nevihte

Danes popoldne, v noči na soboto in deloma še čez dan v soboto, bodo pogoji za nastanek neviht ugodni. Najbolj izpostavljen bo severozahod države, deloma pa tudi severovzhod. Drugod verjetno ne bo neviht, še dodaja Ravnik.

Zaradi velike toplotne obremenitve danes za celo državo velja oranžno opozorilo, prav tako v soboto in nedeljo – izjema je le severozahodna Slovenija, kjer bodo temperature za odtenek bolj vzdržne.

Meteorologi opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, stroka odsvetuje velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!