Test zimskih gum: AMZS odsvetuje nakup štirih pnevmatik

Slovenija 24. Okt 202413:39 6 komentarjev
Zimske gume v snežnih razmerah
Foto: PROFIMEDIA

Prihaja čas za menjavo gum na avtomobilu. Pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) so opravili test zimskih pnevmatik. Katere so najboljše?

Do 15. novembra morajo vozniki na svojih jeklenih konjičkih zamenjati letne pnevmatike za zimske. Če morate pnevmatike še kupiti, vam je lahko v pomoč test zimskih pnevmatik, ki so ga izvedli pri AMZS. Kot so zapisali, so rezultati testa sicer spodbudni, hkrati pa skrb vzbujajoči, saj se je izkazalo, da se ob dobrih v trgovinah še vedno najdejo tudi pnevmatike, ki se jim je treba izogniti – štiri so na letošnjem testu dobile najslabšo možno skupno oceno, zato AMZS njihov nakup odsvetuje.

AMZS je letos junija objavil test 16 celoletnih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 V, katerega glavna ugotovitev je bila, da so celoletne pnevmatike z vsako generacijo boljše, kljub temu pa velja – in to je potrdil tudi najnovejši AMZS test, da se v pravih zimskih voznih razmerah še vedno najbolje obnesejo prave zimske pnevmatike, so zapisali. Kot je izpostavil odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel, je iluzorno pričakovati, da nam zaradi vse toplejših letnih temperaturnih povprečij ne bo treba več menjati letnih pnevmatik za zimske.

AMZS je tokrat opravil test 28 najnovejših zimskih pnevmatik: 12 v dimenziji 205/55 R16 in 16 v dimenziji 215/55 R17; prve so namenjene še vedno priljubljenim avtomobilom nižjega srednjega razreda, druge pa kompaktnim cestnim terencem, so zapisali.

Ob tem velja poudariti, da so prave zimske pnevmatike le tiste, ki imajo poleg oznake M+S na bočnici vtisnjen tudi simbol gore in snežinke, dodajajo. “Naša zakonodaja sicer tega simbola ne prepoznava oziroma ne zahteva (dovolj je oznaka M+S), v nekaterih državah pa za zimske veljajo le pnevmatike z omenjenim simbolom, ” so zapisali.

Odsvetujejo nakup štirih zimskih pnevmatik

Kot so zapisali, so štiri pnevmatike na letošnjem testu dobile najslabšo možno skupno oceno, AMZS tako odsvetuje njihov nakup, je rezultate testa povzel Poženel. To so pri dimenziji 205/55 R16 pnevmatike Winrun winter-max A1 WR22, pri dimenziji 215/55 R17 pa pnevmatike Triangle WinterX TW401, Kenda Wintergen 2 KR501 in Davanti Wintoura+.

Da lahko izbira pnevmatike pri reševanju kritične situacije morda odloča o življenju in smrti, je odgovorni urednik AMZS Motorevije ponazoril z rezultati testa zaviranja na mokrem asfaltu. “Pri dimenziji 205/55 R16 H se je avto s pnevmatikami continental wintercontact TS 870 in pirelli cinturato winter 2 že ustavil, avto s pnevmatikami zeetex WH 1000 in winrun winter-max A1 WR22 pa se je še naprej premikal s hitrostjo 27 oziroma nekaj manj kot 30 km/h. Pnevmatika winrun winter-max A1 WR22 se je na mokri cesti odrezala tako slabo, da je dobila najslabšo oceno slabo za varnost, s tem pa je tudi skupna ocena slaba – kar pomeni, da ne priporočamo njenega nakupa.”

Poglejte, katere pnevmatike so se na testu odrezale najbolje.

Dimenzija 205/55 R16 H (za povečavo kliknite na sliko)

Pnevmatike dimenzije 205/55 R16 H
Foto: AMZS

Dimenzija 215/55 R17 (za povečavo kliknite na sliko)

Pnevmatike dimenzije 215/55 R17 V
Foto: AMZS

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje