Testirali piščančje meso: katero se je izkazalo za najbolj kakovostno

Slovenija 12. Okt 202408:45 4 komentarji
Trgovina meso
Foto: PROFIMEDIA

Med desetimi paketi filejev piščančjih prsi brez kosti in kože iz večjih slovenskih trgovin, ki jih je analizirala Zveza potrošnikov Slovenije, se je za najbolj kakovostno izkazalo meso slovenskega porekla.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je na analizo poslala deset predpakiranih filejev piščančjih prsi brez kosti in kože, kupljenih v večjih slovenskih trgovinah. Na testu se je najbolje izkazalo meso slovenskega porekla.

Pri oceni kakovosti filejev so se osredotočili na mikrobiološko varnost, senzorično kakovost ter razmerje med vodo in beljakovinami, so sporočili iz ZPS.

Kot so pojasnili, sta se na testu oba vzorca tujega porekla izkazala bistveno slabše, eden je bil pred začetkom ocenjevanja celo izločen, saj ga je trgovec zaradi prisotnosti salmonele odpoklical nekaj dni po njihovem vzorčenju.

V ZPS so poudarili, da so vsi slovenski izdelki, razen enega, na embalaži imeli oznako izbrana kakovost Slovenije, ki postavlja strožje standarde kakovosti glede krme, kontrole, sledljivosti itd., nekateri proizvajalci pa imajo vzpostavljene še dodatne, lastne standarde kakovosti reje.

V zvezi so ugotovili, da je za kakovost mesa zelo pomembno, kako je bila žival vzrejena. “Da tekstura mesa ni kašasta, je ključno, da se žival dovolj giblje in da ne gre prezgodaj v zakol. Zmagovalni file piščančjih prsi torej prihaja iz Slovenije in je iz klasične vzreje, ki živalim omogoča več gibanja (tudi na prostem),” so poudarili.

Ob tem so izpostavili, da je glede prisotnosti bakterij v mesu in tveganja za okužbe zelo pomembno, da potrošnik ne prekine hladne verige in ne pusti mesa dlje časa v avtu na soncu, saj se s tem tveganje za okužbo poveča.

V zvezi si sicer želijo, da bi bilo več izdelkov opremljenih z bolj jasnimi navodili o rokovanju s piščančjim mesom. Od analiziranih izdelkov je samo en ponujal obsežne informacije o ustrezni higienski praksi, medtem ko so bili vsi drugi pomanjkljivo označeni ali pa opozoril sploh ni bilo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje