Težave s pošiljanjem glasovnic v tujino: bo rok za ugotavljanje izida podaljšan?

Slovenija 28. Apr. 202217:56
Delite:
Volitve
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Državna volilna komisija je ob letošnjih parlamentarnih volitvah imela nemalo težav, predvsem s pošiljanjem glasovnic v tujino. Od napak z logotipom strank, manka papirja pri tiskanju glasovnic do izginotja volilnega gradiva na poti v Argentino. Se bo komisija zaradi nevšečnosti odločila za podaljšanje roka ugotavljanja izida volitev v tujini? Kaj se bo zgodilo z glasovnicami, ki v Slovenijo ne bodo prispele do torka do 12. ure?

Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala več kot sto tisoč glasovnic. A mnogi slovenski državljani na tujem so v zadnjih dneh po družabnih omrežjih opozarjali, da volilnega gradiva niso dobili pravočasno. S Pošte Slovenije so sporočili, da je DVK letos dostavila glasovnice le devet dni pred izvedbo volitev oziroma štiri delovne dni pred dnevom, ko je treba izvesti njihovo dostavo naslovnikom. Medtem so leta 2018 glasovnice bile oddane trinajst dni pred volitvami oziroma devet delovnih dni pred dostavo naslovnikom. Ob tem se nekateri sprašujejo, ali bo volilno gradivo v Slovenijo sploh prispelo do 3. maja do 12. ure.

Da je bojazen volilcev, da bodo glasovnice zamujale, upravičena, je pred dnevi potrdil tudi direktor DVK Dušan Vučko. Ali bodo zaradi številnih težav morebiti podaljšali rok za ugotavljanje izida volitev v tujini? Kot so pojasnili na DVK, tega roka, ki je opredeljen v Zakonu o volitvah v državni zbor (ZVDZ), ne morejo podaljšati. “To bi se lahko zgodilo samo na podlagi spremembe zakona, kar pa ni v pristojnosti DVK.” Glasovnice, ki bodo v Slovenijo prispele po 3. maju, pa se ne smejo upoštevati, še pojasnjujejo na DVK.

Informacij, koliko ljudi v tujini je že glasovalo in kje trenutno so njihove glasovnice, državna volilna komisija nima. So pa volilne komisije pred štirimi leti od 96.796 volilnih upravičencev, ki živijo v tujini, prejele le 5.773 vrnjenih oziroma 6 odstotkov odposlanih glasovnic.

10. maja uradni rezultati

Veljavne glasovnice, torej tiste, ki bodo prispele do torka do 12. ure, bodo komisije nato preštele. Tedaj bodo znani končni, a še neuradni izidi državnozborskih volitev, uradni izidi pa bodo objavljeni najpozneje 10. maja.

DVK je v torek sporočila izide glasovanja po pošti. S temi glasovi je volilna udeležba presegla 70 odstotkov, trenutno po delnih neuradnih podatkih znaša 70,05 odstotka. Po pošti je sicer glasovnice oddalo 3389 oseb, 56 glasovnic je bilo neveljavnih, 3333 pa veljavnih. Največ volivcev po pošti je glasovalo za SDS, ki je prejela 874 glasov, Gibanje Svoboda jih je prejelo 760, SD pa 315. Za NSi so po pošti glasovali 303 volivci, za DeSUS 232 in za SAB 155. Sledijo LMŠ (144), gibanje Povežimo Slovenijo (120), Levica (110), Vesna (54), Naša prihodnost in dobra država (54), SNS (47), Naša dežela (43), Resni.ca (34), gibanje Zdrava družba (31), Za ljudstvo Slovenije (21), Piratska stranka (13), Domovinska liga (11), Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (8), Gibanje Zedinjena Slovenija (2) in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (2). Po pošti so sicer lahko glasovali oskrbovanci domov za starejše in volivci, ki so bili v bolnišnicah ali zaporu ter ljudem, ki so zaradi okužbe s koronavirusom pristali v izolaciji. Janez Janša, predsednik stranke SDS, je sicer pred dnevi na konvenciji stranke dejal, da se bodo za volilce bojevali do zadnje preverjene glasovnice. Več lahko preberete na tej povezavi

Težave z glasovnicami

O razlogih, zakaj je letos prišlo do zamud pri pošiljanju glasovnic, je pred dnevi spregovoril direktor DVK Dušan Vučko. Omenil je težave pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot. Navedel je tudi malomarno delo zaposlene na DVK pri pripravi logotipov strank, zaradi česar je bilo treba tiskanje glasovnic nekajkrat zaustaviti oziroma ponoviti ter je pri tem celo zmanjkalo papirja. Vučko pa je prst uperil tudi v Pošto Slovenije, ki da bi se lahko pošiljanja glasovnic v tujino lotila hitreje. Kar pa so na Pošti Slovenije zanikali.

Prav tako so bile nevšečnosti s pošiljanjem volilnega gradiva v Argentino, kamor je bilo odposlanih 6200 glasovnic, a se je 630 glasovnic, namenjenih devetim volilnim okrajem, na poti izgubilo. A je DVK za volilce v Buenos Airesu našla rešitev. Na tamkajšnje veleposlaništvo so po elektronski pošti poslali posebne nadomestne glasovnice v PDF formatu. Ob vročitvi glasovnice volilcem na volišču pa je pooblaščena oseba vsako nadomestno glasovnico ožigosala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.