Težave z vodo v Prlekiji: novo podjetje jutri še ne bo prevzelo oskrbe

Slovenija 31. Jul 202414:16 0 komentarjev
Voda iz pipe
Foto: PROFIMEDIA

Z avgustom naj bi oskrbo z vodo v Ljutomeru, Križevcih, Razkrižju in Veržeju od podjetja JP Prlekija, ki je v stečaju, prevzelo novo podjetje. Da bodo te občine nehali oskrbovati z vodo, je ta mesec povedal tudi stečajni upravitelj Borut Soklič. A to se, kot je STA povedal danes, še ne bo zgodilo. Voda teče naprej, Soklič pa opozarja, da brez pravnih podlag.

“Osnovnih možnosti ni, da bi kdorkoli s 1. avgustom karkoli od nas prevzemal,” je Borut Soklič povedal za STA in dodal: “Za ljudi to pomeni, da bomo mi delali naprej, saj ljudje ne morejo ostati brez vode.” A v isti sapi je Soklič dodal, da od četrtka nimajo več pravne podlage za delovanje na območju omenjenih štirih občin prleškega dela pomurskega vodovodnega sistema C.

“Ostali smo brez pravne podlage za poslovanje, ker so štiri prleške občine sprejele sklep, da z 31. julijem nismo več izvajalec javne službe. In dejstvo je, da zdaj ne delamo več pogodbeno, delamo zato, da preprečimo nastanek škode,” je Soklič orisal stanje.

To bo imelo posledice, je posvaril. “Moram imeti pravne podlage, ki bodo upravičevale plačilo tega, kar počnemo. Tudi v režimu, ko preprečujemo nastanek škode, so potrebne pravne osnove, na podlagi katerih lahko pridemo do poplačila,” je zatrdil.

Soklič, ki je 11. julija sklical novinarje in javno opozoril vse občine ustanoviteljice, da bo podjetje JP Prlekija, ki je od maja v stečaju, s 1. avgustom prenehalo izvajati javno gospodarsko službo oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadne vode, je takrat dejal, da je v pogovorih z omenjenimi občinami naletel na “nerazumnost in popolno nerazumevanje osnovnih pravnih dejstev”. Prleške občine so se namreč odločile, da podjetju ne bodo več jamčile za kritje morebitne izgube pri poslovanju.

Direktor novoustanovljenega podjetja še ni operativen

Občine Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej so isti dan v skupnem sporočilu javnosti navedle, da bo s 1. avgustom vodo na območju teh štirih občin zagotavljalo novo podjetje Prleška komunala. Občino Sveti Jurij ob Ščavnici so najprej v novo komunalo povabile, a so pozneje to namero opustile. Zato se je Sveti Jurij ob Ščavnici odločil, da bo oskrbo s pitno vodo opravljal samostojno, in sicer bodo, ko uredijo pravne plati, objavili javni razpis.

Novo podjetje Prleška komunala je bilo sicer ustanovljeno 17. junija in v register vpisano 5. julija. Podjetje nima zaposlenih, le direktorja, to je Boris Filipič, sicer podžupan občine Ljutomer. Ta je za STA potrdil, da je prevzel to funkcijo, a do 5. avgusta ne želi dajati izjav, saj je trenutno še na plačilni listi drugod.

Da direktor še ni operativen, sicer ni glavna težava, zakaj podjetje Prleška komunala 1. avgusta ne more prevzeti oskrbe z vodo. Podjetje namreč, kot je opozoril Soklič, nima podpisane še nobene pogodbe, nima izvedenih javnih naročil in nima denarja. Nedavno so, je dodal, objavili šele razpis za prve zaposlene.

Novi datum, ko bo v prleških občinah oskrbo in čiščenje vode prevzela Prleška komunala, v štajerskih občinah pa Komunala Gornja Radgona, po Sokličevih besedah ni niti 1. september, prej bo to 1. oktober.

“Ali pa tudi to ni več mogoč datum, ker so naredili premalo in še niso pripravljeni za prevzem,” je ocenil Soklič in dodal, da se “zgornji konec” sistema C trudi in dela, da bi bili pripravljeni na prevzem oktobra, a bodo verjetno morali počakati na “spodnji del”.

Kot stečajni upravitelj si Soklič želi, da bi opravljanje dejavnosti omenjenima podjetjema predal sočasno, “ker mi nimamo ekonomike poslovanja, da bi delali le za polovico sistema”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!