Tomaž Vesel ni več kandidat za evropskega komisarja, koalicija išče kandidatko

Tomaž Vesel in Robert Golob (Foto: Žiga Živulovič Jr./Bobo)

Tomaž Vesel je umaknil kandidaturo za evropskega komisarja iz Slovenije, premier Robert Golob pa je njegov odstop že sprejel. Do umika Veselove kandidature prihaja po ostrem pismu predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, v katerem naj bi jasno zapisala, da želi iz Slovenije kandidatko in da hoče imeti v svoji ekipi močna politična imena. Po informacijah N1 naj bi v nekaterih pogovorih s predstavniki slovenske strani celo zagrozila, da Vesela ne bo uvrstila na listo kandidatov za komisarje. Vlada bo o novem imenu odločala na ponedeljkovi seji, pričakovati pa je mogoče, da bo uresničila željo von der Leyen in predlagala kandidatko.

Predsednik vlade Robert Golob je sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Kot so poudarili v premierjevem kabinetu, se je Vesel za takšno potezo odločil zaradi “različnih pogledov na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen“.

Koalicija je sicer še pred tremi dnevi sporočila, da odločno vztraja pri kandidaturi Vesela kot edinega kandidata iz Slovenije, v četrtek pa je predsednica Evropske komisije premierju Golobu poslala ostro pismo. V njem naj bi ponovila, da s kandidaturo Vesela ni zadovoljna in da od Slovenije še vedno pričakuje kandidatko za komisarsko mesto. Navedla naj bi tudi, da želi v svoji ekipi močna politična imena.

Ursula von der Leyen zagrozila, da Vesela ne bo uvrstila na listo kandidatov

Po informacijah N1 pa naj bi von der Leyen v nekaterih pogovorih s predstavniki slovenske strani celo zagrozila, da Vesela ne bo uvrstila na listo kandidatov za komisarje. V bruseljskih krogih so že pred tem krožili namigi, da bi lahko Vesela doletela zavrnitev pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta.

Po prejemu pisma von der Leyen je predsednik vlade za danes sklical koalicijski sestanek, na katerem je partnerje seznanil z nezadovoljstvom von der Leyen. Sporočil jim je, da bo Vesel kandidaturo najverjetneje umaknil in da morajo poiskati novo ime za komisarsko mesto.

Vesel naj bi sicer po naših informacijah kolebal, kaj naj stori, na koncu pa se je vendarle odločil za odstop. Kot je sporočil, se je v kandidaturo podal z iskrenimi nameni, zaradi razhajanj s von der Leyen pa se je v dobro Slovenije odločil, da kandidaturo umakne. Več podrobnosti o umiku kandidature naj bi Vesel predvidoma sporočil v ponedeljek.

O njegovem odstopu od kandidature bo premier Golob zdaj obvestil predsednico Evropske komisije, koalicijski partnerji pa naj bi do ponedeljkove seje vlade sporočili, katero kandidatko bi lahko predlagala Slovenija. Ta se bo morala še predstaviti pred parlamentarnim odborom za zadeve EU, vendar pa mnenje odbora za vlado ni zavezujoče.

Janša: Predsednica komisije zahteva, da ji vlada pošlje kandidatko

Po informacijah iz Bruslja naj bi von der Leyen listo komisarskih kandidatov predstavila v sredo, Sloveniji pa naj bi, če bo naša država predlagala kandidatko, namenila resor širitve EU. Novico o tem, da se je sestala koalicija in da je na mizi Veselova zamenjava, je na družbenem omrežju X prvi sporočil predsednik SDS Janez Janša.

“Ker je Evropska ljudska stranka sklenila, da v Evropskem parlamentu ne bo rušil kandidatov za Evropsko komisijo, sedaj predsednica Evropske komisije uradno zahteva od slovenske vlade, naj ji sama že sedaj pošlje kandidatko. Koalicija že zaseda,” je zapisal Janša. Po njegovih navedbah naj bi bili kandidatki za zamenjavo Vesela zunanja ministrica iz kvote SD Tanja Fajon in nesojena predsedniška kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos.

V političnih vrstah je sicer zaokrožilo tudi ime evropske poslanke iz vrst Gibanja Svoboda Irene Joveve. Nobena od njih se na naše klice in sporočila doslej ni odzvala. Marta Kos je sicer v torek na vprašanje N1, ali je v igri za evropsko komisarko, sicer odgovorila: “Nisem v komisarski zgodbi.”

Tanja Fajon pa je v ponedeljek ob robu Blejskega strateškega foruma na vprašanje, ali bi jo zanimalo komisarsko mesto,  dejala, da ima kot zunanja ministrica izjemno težko nalogo zaradi članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN: “Zelo vesela sem, da lahko sodelujem in vodim to ministrstvo v času takšnega izziva, kot je Varnostni svet.”

Von der Leyen obljubila, da bo njena ekipa spolno uravnotežena

Kot smo poročali na N1, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen že na ponedeljkovem obisku v Sloveniji ni varčevala s pritiski, da bi naša država na komisarsko mesto predlagala kandidatko in da z Veselovo kandidaturo ni zadovoljna. To naj bi Veselu dala vedeti tudi na njunem spoznavnem sestanku v Bruslju.

Spomnimo, von der Leyen je po vnovični izvolitvi za nov mandat na čelu Evropske komisije obljubila, da bo njena komisarska ekipa spolno uravnotežena. Države članice je pozvala, naj za komisarski položaj predlagajo kandidata in kandidatko, a tega večinoma niso upoštevale.

Za komisarska mesta se je pred umikom Veselove kandidature potegovalo 17 moških in devet žensk. Če prištejemo še von der Leyen, bi bilo v tem primeru v novi sestavi komisije deset žensk, torej 37 odstotkov. V sedanji komisarski ekipi je razmerje 52 proti 48 v korist moških.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje