Tonin o komisarski sagi: Piknik diplomacija na evropskem parketu ne deluje

Slovenija 09. Sep 202415:25 10 komentarjev

V opozicijskih SDS in NSi so kritični do ravnanja vlade v primeru umika komisarskega kandidata Tomaža Vesela in imenovanja nove kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos. "Če je Slovenija želela v Bruselj poslati točno določenega kandidata, potem je umik gospoda Vesela poraz za slovensko vlado," je dejal predsednik in evropski poslanec NSi Matej Tonin. Do ravnanja vlade je bil kritičen tudi poslanec SDS Franc Breznik, ki je podobno kot Tonin ocenil, da Kos nima političnih izkušenj, ki jih od novih komisarjev pričakuje predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V koalicijskih vrstah so medtem z izborom kandidatke zadovoljni.

Predsednik in evropski poslanec NSi Matej Tonin je umik komisarskega kandidata Tomaža Vesela in nominacijo nove kandidatke Marte Kos komentiral z besedami, da “piknik diplomacija” v Sloveniji ne deluje na evropskem parketu. “Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače,” je poudaril Tonin in dodal, da se države članice EU pri tem osredotočijo na točno določenega kandidata ali pa možne kandidate prilagodijo resorju v Evropski komisiji, na katerega ciljajo.

“Če je Slovenija želela v Bruselj poslati točno določenega kandidata, potem je umik gospoda Vesela poraz za slovensko vlado, katere kredibilnost je načeta. Če pa je Slovenija že od samega začetka želela startati na pomemben resor, kot so zatrjevali, pa bi potem v tej luči pričakovali, da bi predlagali dva kandidata, moškega in žensko, ki bi bila strokovnjaka na tem resorju, ki si ga Slovenija želi pridobiti,” je poudaril Tonin.

Vladi je med drugim očital taktične in strateške napake od samega začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Ob tem je dodal, da von der Leyen pričakuje kandidate z resnimi političnimi izkušnjami, Kos pa jih nima. Če njena kandidatura ne bo uspešna, bo to po Toninovem mnenju “slab znak za Slovenijo”, je pa predsednik NSi ob tem dodal, da sam zagotovo ne bo med tistimi, ki bodo lobirali zanjo.

Breznik: Von der Leyen ima ponižujoč odnos do slovenske vlade

Spomnimo, poslanci SDS in NSi so na parlamentarnem odboru za zadeve EU nasprotovali Veselovi kandidaturi. Po Veselovi predstavitvi so se namreč na glasovanju vzdržali, v primeru Marte Kos pa bi se po besedah Tonina lahko odločili za bolj oster pristop: “Videli bomo, kako bodo stvari tekle na odboru za zadeve EU. Morda se utegne zgoditi, da bomo glasovali proti.”

Do ravnanja vlade je bil kritičen tudi poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za evropske zadeve Franc Breznik, ki je poudaril, da bi od predsednika vlade želel pridobiti popolno dokumentacijo glede imenovanja nove kandidatke, pa tudi odgovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, zakaj je zavrnila slovenskega kandidata.

Sejo parlamentarnega odbora za evropske zadeve, ki mora podati mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos, bo Breznik najverjetneje sklical v petek, čeprav je več predstavnikov vlade dejalo, da bi si sklic seje želeli čim prej. Breznik je v povezavi s tem poudaril, da je državni zbor avtonomen organ, ki se ne bo podrejal željam von der Leyen.

“Predsednici Evropske komisije smo šli na roke že v času poslanskih počitnic, ko smo sklicali odbor in smo se njene pobožne želje, da 15. avgusta predstavimo kandidata, čeprav še ni bil znan resor, držali,” je poudaril Breznik. Vladi je očital servilnost, predsednici Evropske komisije pa “ponižujoč odnos do slovenske vlade”.

Ko gre za novo kandidatko, pa je Breznik prav tako ocenil, da Kos nima političnih in vodstvenih izkušenj, ki jih potrebuje evropski komisar. Na vprašanje N1, ali Kos tako kot Veselu ne bodo metali polen pod noge, je Breznik odgovoril, da je džentelmen v slovenski politiki: “S tem, da ne skličemo odbora v nekaj urah, želim dati Marti Kos tudi čas, da se lahko pripravi na to zaslišanje.”

V koalicijskih poslanskih skupinah pa so medtem zadovoljni z odločitvijo vlade, da za komisarsko kandidatko predlaga Kos. Slednja se je danes že predstavila nekaterim koalicijskim poslanskim skupinam. “Navdušen sem nad to izbiro in mislim, da bo izvrstna slovenska evropska komisarka,” je poudaril poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi.

Dosedanjega dogajanja in odnosov največje vladne stranke s Kos ni želel komentirati, je pa poudaril, da je bil njegov osebni odnos s kandidatko vedno dober in iskren. Po njegovi oceni je namreč kandidatka za komisarko izjemno kompetentna. “Zdi se mi, da ji predsednica Evropske komisije nima česa očitati,” je dodal Žavbi.

V koaliciji zadovoljni z izbiro komisarske kandidatke

Poslanka in podpredsednica SD Meira Hot je poudarila, da je bila kandidatura Marte Kos pričakovana, ker jim je premier Robert Golob že na petkovem sestanku dal vedeti, da se nagiba k njeni nominaciji. Po oceni SD gre za primerno in kompetentno kandidatko za komisarko. Ob tem je Hot poudarila, da so za Veselom, ki je od kandidature odstopil, absolutno stali, čeprav so se postavila “neka merila v kontekstu, da mora biti evropski komisar politik”.

“Nikjer v pogodbi o delovanju Evropske unije ne piše, da mora biti kandidat za komisarja politik,” je poudarila Hot in dodala, da v SD obžalujejo, da je Vesel odstopil. Na drugi strani pa pozdravljajo tudi njegov pogum, da se je umaknil, ko je ugotovil, da obstajajo nesoglasja in imata s predsednico Evropske komisije različne poglede. Hot je ob tem dodala, da v SD niso predlagali nobene kandidatke za komisarko in da si zunanja ministrica iz njihovih vrst Tanja Fajon ni želela kandidature.

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec pa je po srečanju Kos in poslancev Levice dejal, da kandidatko in njeno dosedanje delo že poznajo ter da je po njihovi oceni “zagotovo popolnoma kvalificirana tudi za takšno mesto”. Po njegovih besedah so imeli njo konstruktiven pogovor, zlasti v zvezi s tem, katere resorje bi v Evropski komisiji lahko pokrivala in kaj so po njenem mnenju prednostne naloge, ki bi jih lahko tudi kot država zagovarjali v Evropski uniji.

“Pod črto lahko rečem, da je bil pogovor zelo konstruktiven, in mislim, da je v tem trenutku glede na vse dogajanje preteklih dni Marta Kos odlična izbira,” je dejal vodja poslancev Levice in dodal, da se bodo v stranki o tem formalno izrekli v torek na seji izvršnega odbora. Na vprašanje glede pritiskov von der Leyen na Slovenijo pa je Tašner Vatovec odgovoril, da Slovenija ni edina država v tej zgodbi.

Soočenje referendumi
Matej T. Vatovec (Foto: Denis Sadiković/N1)

“Seveda je tukaj še nekaj drugih manjših držav, kar na nek način govori o dvojnih merilih, ki jih ima Evropska komisija ali pa predsednica Evropske komisije. To ni pravi feminizem, ki bi zagovarjal to, da so ženske zastopane v Evropski komisiji zaradi tega, ker so sposobne, ampak gre zgolj za najbolj banalne matematične kvote,” je menil vodja poslancev Levice.

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek pa je sporočila, da Kos ocenjuje kot povsem sposobno in spodobno kandidatko za visok bruseljski položaj. “Njeno odločitev najprej ocenjujem kot reševanje blamaže države oziroma polomije predsednika vlade, ki smo ji bili s slovensko komisarsko kandidaturo priča,” je poudarila Pašek. Kot je poudarila, upa, da bo premier Golob uspel zagotoviti Kos podporo v Evropskem parlamentu in da ji bo stal ob strani.

“Martina odločitev o vrnitvi v Golobov objem je morda dvignila kakšno obrv glede načelnosti sodelovanja z nekom, ki jo je v neki drugi kandidaturi grobo odrinil in od nje zahteval nečasten umik, ter glede njenega posledičnega zaklinjanja o umiku iz slovenske politike nasploh, zato upam, da se ji bo premier Golob zdaj za nazaj tudi javno opravičil. Sploh, ker govori o super kandidaturi,” je dodala Šetinc Pašek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje