Tudi Milan Kučan stopil v bran Viktorju Orbanu, ta čaka na Trumpovo zmago

Slovenija 27. Jul 202412:39 > 14:32 14 komentarjev
Kučan in Orban
Kolaž fotografij (Foto: BOBO/REUTERS)

Bivši predsednik republike Milan Kučan je v nagovoru ob 83-letnici ustanovitve Pohorskega bataljona glede mirovnih prizadevanj za Ukrajino ocenil, da je morda madžarski premier Viktor Orban zaznal pomanjkanje razprave v EU glede realnih poti do miru. Prepričan je, da bi morala EU v okviru strateških interesov razumeti tudi alternativne poti.

“Strateški interes EU bi moral biti poznati in razumeti alternative, ki nedvomno obstajajo. Lahko se strinjamo, da Viktor Orban ni vzor evropske demokracije, ki bi ponujal tovrstno razpravo Evropski uniji. A ne razumem, da ob splošnem obsojanju njegove pobude nihče noče videti tudi njene morebitne dobronamernosti in koristi. Ne razumem, kako bi lahko njegovi dosedanji štirje pogovori koristili (ruskemu predsedniku Vladimirju) Putinu in tako močno narušili enotnost EU, da je madžarsko predsedovanje EU kaznovano z bojkotom,” je dejal bivši predsednik republike Milan Kučan na dogodku v Lehnu na Pohorju.

Po njegovem mnenju bi morda moral s podobno pobudo kot Orban začeti že kdo prej, morda celo s pooblastilom Evropske unije. “Zakaj ne tudi Slovenija, ko bi bilo to razumno in razumljeno kot prispevek k enotni politiki Evrope,” je dodal.

Se pa Kučan zaveda, da lahko s takšnimi stališči tvega enake obsodbe, kot jih je sedaj deležen Orban. “A ostajam zvest svojemu stališču, ki ga verjetno poznate, da se je v času črno-bele vojne propagande vredno upreti vojni psihozi. V izbiri med vojno in mirom bom praviloma na strani miru,” je poudaril.

Orban: Čas je za mirovno politiko

Orban je prepričan o zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA. V luči tega je med nagovorom madžarski manjšini v romunskem Baile Tusnadu posvaril, da mora EU najkasneje do novembra spremeniti svojo politiko v smeri miru, sicer bo to morala storiti po zmagi Trumpa, ob tem pa priznati poraz in nositi politične posledice za to, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

“Evropa trenutno brezpogojno sledi politiki ameriške demokratske stranke, celo za ceno samouničenja,” je dejal. Ob tem je opozoril, da sankcije EU proti Rusiji škodujejo predvsem evropskim interesom, saj so narasle cene energije.

Donald Trump in Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Po njegovem prepričanju Bruselj trenutno vodi provojno politiko, a ne mara, da se temu reče tako, “ker mislijo, da podpirajo vojno v interesu miru”.

Madžarski premier je ob tem pohvalil svojo “mirovno misijo”, v okviru katere je med drugim obiskal Moskvo, saj da sta od takrat z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom med drugim že govorila ameriški in švicarski kolega. Prepričan je še, da je mir v Ukrajini mogoče doseči le od zunaj, saj da če bi odločali Rusija in Ukrajina, miru ne bi bilo.

BONUS VIDEO: Pogovor s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje